Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че споразумението за Транстихоокеанско партньорство "е близо до завършване", съобщи АФП. Изявлението бе направено в рамките на визитата на Кери в Сингапур три дни след провала на преговорите в Хавай между 12 страни за постигане на споразумението за създаване на бъдещата Транстихоокеанска зона за свободна търговия. 
В лекция в Сингапурския университет по мениджмънт Кери подчерта, че страните са постигнали значителен напредък по подписване на споразумението, но остава изчистването на някои подробности.
Кери подчерта още предимствата, които според Вашингтон ще има икономическото партньорство между САЩ и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Споразумението, известно със съкращенията си ТТП (Транстихоокеанско партньорство), включва страни, чийто общ брутен вътрешен продукт е близо 40 на сто от световния. Сред тях са САЩ, Япония, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Преговорите за ТТП започнаха през 2005 година и се очакваше да приключат през 2012 година със сключване на основополагащ договор. След провала на преговорите миналата седмица бе взето решение консултациите да продължат на двустранно равнище, за да се направи опит да се изгладят съществуващите различия.