2 млн. лв. е осигурило Министерството на здравеопазването за Националната програма за детско и майчино здравеопазване, която е в действие от днес. Това обяви на пресконференция ресорният министър Петър Москов. Финансират се три основни пера – комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, ранна диагностика на новородени с увреждания и мащабна кампания за ваксинацията.

Държавата ще финансира по програмата здравно-консултативни центрове в областните болници, включително и консултации на децата със специалисти. Москов обясни, че така вече семействата на деца с хронични заболявания няма да се налага сами да търсят помощ или платени услуги, а пътят на едно дете с хронично заболяване или увреждане е ясно начертан, гарантиран и безплатен, независимо къде се намира детето – в големия град или в малко населено място.

В центровете децата ще получат безплатен достъп до специалист и ще им бъде изготвен терапевтичен план. За миналата година по някои от тези пера не са били заделяни никакви финанси. В рамките на университетските болници също ще бъде финансирано създаването на високоспециализирани центрове, където през личния лекар децата с хронични заболявания ще могат да получат помощ, без да е нужна хоспитализация. При постъпването на дете за операция пък ще се осигурява консултация с психолог.

Ще се заплаща от държавата и ранна диагностика на новородени със слухови увреждания и ретинопатия. Москов каза, че става въпрос за около 800 деца годишно. Ще бъде финансирано и обучение на педиатри, така че рано да открива и диагностицира аутизъм при деца до три години. Със средства по програмата ще се направят и регистри на децата с хронични заболявания. Мащабната кампания за ваксинацията пък ще информира семействата за ползите от ваксините и ще бъде основа за формиране на нови политики в тази област, каза още Москов.