Роми се заселват в болница „Рокфелер” в Петрич заради добрите условия, които им предоставя медицинското заведение.

Миналата седмица молби за напускане подадоха осем медицински сестри и четирима лекари заради неизплатени заплати и заради стресова работна обстановка. Оставките им поставиха под риск закриването на отделението, в което в момента има 57 деца от ромски произход, които са с придружители. След като болничният персонал получи заплатите си за ноември и декември от финансова гледна точка ситуацията се уталожи, съобщава bTV.

„Психоклиматът е по-спокоен. Ако изплащаме навреме заплатите, няма да има такива проблеми. Имаме гаранции и от общинските съветници, и от кмета в новия бюджет да бъдат заложени солидни средства, които да помогнат на болницата като общинско дружество – да изплатим и старите задължения”, обясни управителят д-р Борис Киров.

Обстановката обаче остава напрегната, тъй като ромите „завземат” отделението, в което получават топла храна и грижи.

„Проблемът с това малцинство е труден, огромен стрес, валят непрекъснато заплахи. Направиха и масов побой между тях си със счупване на врати и стъкла, извикване на полиция. Трудно работим така”, допълни д-р Киров.

За да се справи с проблема, той е на път да въведе такса „рехоспитализация” от 50 лева за тези, които се връщат, за да използват болницата за битови нужди. Осигурен е и по-строг пропускателен режим.

Ромите са съгласни да плащат, „ако се наложи, но когато нямаме, ще ни влизат в положението”, казва една от майките, настанена в отделението.