Потребители рискуват да си качат на компютрите зловредна програма, която кодира данните и иска откуп за декодирането им, алармираха експерти по сигурността. Кибер престъпниците се възползват от ентусиазма около операционната система Windows 10, като разпространяват подвеждащи имейли за обновяване, които съдържат опасен вирус.
Жертвите може да загубят достъпа до данните си и да бъдат изнудвани да плащат за декодирането им.
Милиони потребители по целия свят вече са обновили системите си до Windows 10, а други чакат реда си на опашка. Microsoft съобщи, че са й необходими още няколко дни и дори цяла седмица, за да изпълни всички предварителни заявки. Именно от това се възползват злонамерени лица. Те изпращат на потребителите имейли с предложение за инсталиране на Windows 10, съобщи ubergizmo.com, позовавайки се на доклада Talos Group на Cisco.
 
Фалшивите писма трудно се различават, тъй като идват от реален домейн microsoft.com. В тях обаче е прикачен файл, за който се твърди, че съдържа Windows 10, но всъщност в него се крие програмата CTB-Locker. Ако бъде инсталиран, въпросният софтуер кодира данните на компютъра и изисква от жертвата да плати определена сума за декодирането им. В противен случай данните ще бъдат загубени завинаги.
Експертите препоръчват на потребителите да не отварят подобни писма и да изчакат официалното обновление от Microsoft. Системата сама ще им съобщи кога могат да инсталират новата операционна система на компютрите си.