Едва 11 на сто от хората в Русия са против всякаква правителствена цензура върху интернет. Половината население - 49 процента, подкрепя въвеждането на цензура в мрежата, обобщава "Росийская газета" данни от съвместен анализ на руския център ВЦИОМ и Центъра за изследване на глобалните комуникации в Аненбергското училище по комуникации към университета на щата Пенсилвания.

Сред запитаните 42 на сто вярват, че другите държави използват мрежата във вреда на Русия, а 81 не одобряват разпространението на призиви за протести срещу държавното ръководство, отбелязва вестникът. Освен това 73% смятат, че не е редно в мрежата да се пуска негативна информация за държавните служители, информира ТАСС.

Всеки четвърти смята, че интернет заплашва семейните ценности и политическата стабилност на страната, а всеки пети - че разрушава социалните контакти на руснаците.

40 на сто от анкетираните в Русиясмятат, че трябва да се цензурира само определено съдържание. Помолени да изредят видовете информация, подлежаща на контрол, 59% посочват порносайтовете с хомосексуален контент, 46 на сто искат контрол над групите в социалните мрежи, съдържащи данни за антиправителствени протести. Според 45% трябва да бъдат блокирани видеата на пънк групата Pussy Riot, участничките в която Надежда Толоконникова и Мария Алехина бяха осъдени заради скандален пънк - молебен в москомския храм Христос Спасител през 2012 г., 43%  искат цензура за блогерите, призоваващи към смяна на властта, например Алексей Навални. 

Новинарските сайтове са най-значим източник на информация едва за 10 на сто от анкетираните в Русия. Шейсет процента поставят на първо място централната телевизия, 6 на сто - радиата, 5 на сто - вестниците, останалите - традиционните регионални медии.

Основната маса интернет потребители в Русия нямат готовност да бранят свободата в руския сектор на мрежата, пише "Комерсант".

Само 9 процента от потребителите допускат възможността да се обявят офлайн в защита на свободата в мрежата. 40 на сто от тях биха го сторили при пълна забрана върху интернет в страната.

"Представители на гражданското общество често смятат общественото мнение за фактор, възпиращ авторитарното поведение. Но както сочи анализът, всъщност може да е точно обратното", коментира Мънро Прайс, директор на Центъра за изследване на глобалните комуникации.

"Обществото може да не цени своите права в информационната сфера"; ако "има силни забранителни нагласи и в обществото, и в правителството, ще е трудно да се постигнат позитивни промени - особено да се внесат отвън", заявява социологът от САЩ.

"Изключването на интернет ще предизвика масови безредици и демонстрации в Русия. Защото повечето хора няма да има къде да си отприщват негативните емоции", предупреждава участник в онлайн допитване на "Комсомолская правда".

"Всичко забранено не бива да се появява и за това трябва да има наказания. Инак децата ви ще забравят думите Родина и Патриотизъм, или ще са като Кончита от Гейропата, или ще се втурнат в "Ислямска държава", или постоянно ще скачат като някои в Украйна", твърди обаче друг читател.

"В Русия да не би да са направили нормален интернет? Кога това?" - чуди се трети.

"Напред към миналото!", коментира още един участник данните на руските социолози.
"Както винаги, мнението на ВЦИОМ си остава мнение на ВЦИОМ - далечно от мнението на народа, но близко до очакванията на властта", изтъква следващият.