Здравното министерство стартира мащабна кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов на пресконференция в здравното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Москов се появи пред журналисти с тениска на футболния клуб "Арсенал" и обяви, че идва така в чест на вчерашната победа на английския тим срещу "Челси" в турнира "Къмюнити Шийлд".

Целта на кампанията е да се даде обяснение на притесненията на хората, обясни Петър Москов. Ако тези притеснения не бъдат "размагьосани", ще продължим да се движим в омагьосан кръг, каза здравният министър.

Самият факт, че преди две години имахме епидемия от морбили и че се появяват заболявания, които в развития свят са отдавна забравени означава, че това е реален проблем, посочи Москов и добави още веднъж, че за справяне с този проблем е нужно "размагьосване" и обяснение на родителите от какво се предпазваме ние като общество и от какво се предпазва детето чрез ваксините.

Москов припомни, че преди време в парламента е внесен законопроект за отмяна на задължителния характер на ваксините. В резултат на това са събрани видни експерти и те отчитат реално нуждата от последователна, ежедневна, смислена информационната кампания, посочи министърът. "Когато не знам нещо, моят страх надделява. Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отговарят. Нужно е", настоя той.

Москов представи пред журналисти предприети през последните седмици стъпки за реализирането на един от основните приоритети - подобряване на достъп до детско и майчинското здравеопазване. От днешна дата е факт въвеждането реално в действия на Националната програма за детско и майчинско здравеопазване, каза той.

Целта е осигуряване на комплексно обслужване на деца с увреждания. Семействата на тези деца вече няма да търсят собствения си път за лечение на собственото си дете, а държавата ще поема това, ще формира центрове и ще финансира и осигурява безплатния достъп и ще гарантира изработването на терапевтичния план. "Пътят на едно дете с хронично заболяване и увреждане е ясно гарантиран и начертан, независимо къде живее", обеща Москов.

Ще се формират специализирани центрове за определени видове заболявания в университетски болници - за диабет, за вродени сърдечни малоформации, вродени хематологични и други. Стартира се и обучение на педиатрите и лични лекари за постигане на умения за ранно откриване на признаците на аутизъм. "През септември започваме с 30 педиатри и лекари", съобщи Москов.

Здравното министерство ще финансира към всяка регионална здравна инспекция и възстановяването на експертни групи, които да анализират причините за детската смъртност. Ще се финансира и 10-годишен анализ, който да даде в дълбочина, а не само по смъртен акт, причините за детската смъртност на регионално ниво. "Базирайки се на него можем да развиваме смислена политика", каза Москов.