През месец юли цените на основните хранителни стоки се задържат около нивата от юни, като отклоненията са в тесен интервал от с 1.5%, съобщи Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-голяма е промяната при яйцата, които поскъпват на месечна база с 18.8% (3 ст./бр.). През месеца е отчетен незначителен ръст на цената на захарта и брашното от около 2%. Цените на ориза, фасула и олиото се доближават до нивата от предходния месец. Отклоненията при цените на млечните и месните произведения, спрямо предходния месец са около 1%. Леко колебание нагоре от 3.7% се наблюдава при свинското месо. 
Поевтиняването на месечна база на оранжерийните доматите е 41%, а на полските 28%. Цените на  краставиците също бележат спад на месечна база, който  е  по-силно изразен при полските краставици - 32.5%, а цената на оранжерийните краставици е намаляла с около 10%. Поевтиняването спрямо предходния месец на зеления пипер е 27%, а на картофите 19%.
Сезонното поевтиняване на българските плодове е в диапазона 25-40%. Най-голям спад на месечна база е регистриран при цената на дините - 41%, а кайсиите и прасковите са поевтинели спрямо юни с 25 - 35%. Запазва се тенденцията, наблюдавана през последните месеци, на покачване на цената на лимоните, като поскъпването им през юли спрямо юни е 21%.
Цените на кайсиите през настоящата година са най-високи за последните 5 години. Причината е по-слабата реколта, повлияна от неблагоприятните климатични условия, както през есента на 2014 г., така и през пролетта на настоящата година.