Прогнозата, че четвъртък ще е най-горещият ден за Русе от началото на лятото, се сбъдна. Вчера следобед живакът в термемометъра на сянка в Хидрометереологичната станция към АППД закова на 40.2 градуса, а температурата по улиците надхвърли 50 градуса.
Още в 10 часа горещината се повиши до 30 градуса на сянка, а в 15.15 часа достигна до 40-то деление на скалата. След това живакът продължи да пъпли бавно нагоре, но излезлият лек северозападен ветрец не му позволи да стигне до 41 градуса и да бие поставеният на 30 юли 1985 година рекорд. 
Жегите докараха проблеми на 26 русенци на възраст от 20 до 80 години. На работните си места припаднали 4 шивачки. Други 6 човека колабирали на автобусни спирки и по улиците. Те са обслужени от екипи на Спешна помощ. 16 възрастни русенци са потърсили медицинска помощ директно в Терапевтичния кабинет на Спешно приемно отделение, като петима са настанени в болницата.
Днес се очаква дъжд с гръмотевици, който ще понижи температурата с 10 градуса, не са изключени и градушки. От утре до понеделник градусите ще варират между 31 и 33, но от вторник пак ще надхвърлят 35. Температурата ще продължи да се качва до 15 август, когато слънцето в Русе отново ще грее безпощадно и ще вдигне градусите до 41-43.