Близо 31 000 пациенти потърсиха и получиха помощ в Специализираната болница за активно лечение, физикална и рехабилитационна медицина „Медика“ от създаването й, като 2170 от тях са на възраст до 18 години. Това е най-кратката равносметка за навършилите се вчера 11 години от отварянето на лечебното заведение, което бързо се наложи и вече е неизменна част от здравните грижи не само в Русе, а и в цяла Северна България.
В момента в него работят 8 лекари със специалности, покриващи целия спектър от  физиотерапията и рехабилитацията на деца и възрастни. За пациентите се грижат и четирима рехабилитатори, още толкова  кинезитерапевти, логопед и психолог.
Денят за създаването на СБАЛФРМ „Медика“ не е случаен. Умишлено избрахме 14 септември - Кръстовден. Това е един от най-почитаните празници, който в народните традиции се свързва с поверието, че говеенето на празника помага срещу болки в кръста. Мисията ни е да осигуряваме качествена и висококвалифицирана медицинска помощ в областта на физикалната и рехабилитационна медицина, каза за „Утро“ създателят и управител на лечебното заведение д-р Кирил Панайотов.
Днес в „Медика“ се провежда лечение и на деца до 18-годишна възраст и се работи по методите на „Войта“ и „Бобат“, а от 10 години се прилагал уникален метод на рехабилитация - лимфен дренаж. Той е въведен след обучение на русенските специалисти в Брюкселския свободен университет и в момента този специфичен масаж се практикува единствено в Русе и София. 
В болницата се лекуват още болести на централната нервна система, детска церебрална парализа, болести на периферната нервна система, болести на сърдечно- съдовата система, слединфарктни състояния, акушерска парализа, увреждания на опорно-двигателния апарат и други заболявания.