С много атрактивни изпълнения и страхотни емоции беше открито държавното първенство по плажен хандбал в к. к. Албена. От днес до 2 август курортното градче ще бъде домакин на съревнованието между най-добрите ни отбори в различните възрасти - юноши, девойки, мъже и жени.

Турнирът беше официално открит от председателя на Българска федерация по хандбал Росица Бакърджиева и спортния директор на к. к. Албена Руслан Йорданов. Срещите минават и под зоркото око на членовете на Световната федерация по плажен хандбал Деде Пианкова - отговорник за плажния хандбал в САЩ, Бурак Тезджан (Турция) и Янис Меймаридис (Гърция). Последните двама са у нас и в качеството на лектори - съответно за треньорите и съдиите по плажен хандбал.

"Радваме се да бъдем в Албена за държавното първенство по плажен хандбал. Пожелавам ви много положителни емоции и нека най-добрите победят", заяви Росица Бакърджиева.

"Трудете се, завързвайте приятелства и приемайте загубите и победите достойно. Насладете се на Албена и дайте най-доброто от себе си", обърна се към хандбалистите и Руслан Йорданов.

Освен определяне на шампиони в различните възрастови групи, другата основна цел е да се отсеят най-качествените състезатели за изграждането на национални отбори за юноши и девойки. Гостите от Световната федерация ще изготвят списък с разширен състав за състезателите, които могат да помогна на представителните ни тимове.

Тези отбори трябва да участват на Европейското първенство по плажен хандбал за младежи и девойки догодина, където при добро представяне да се спечелят квоти за Световното първенство през 2017 г. Голямата цел е класиране за Младежките олимпийски игри през 2018 година в Буенос Айрес (Аржентина). "Така тази възраст ще бъде в един състав на три големи първенства и могат да се чакат успехи", обясни Марияна Стаматова - отговорник на плажния хандбал към Българската федерация по хандбал.

В дните до неделя над 40 отбора излизат под жарките лъчи на слънцето в битките за разпределение на медалите. Днес на двете игрища на централния плаж в Албена сили премериха юношите и девойките, а от утре стартират и срещите при мъжете жените.

Атрактивните мачове събраха любопитните погледи и на плажуващите. Някои от тях дори пробваха уменията си с топка в ръка. Утешението за всички - състезатели и туристи бе едно и също - морската вода.