След премиерата на първата историческата опера "Борислав" на крепостта "Царевец" , на 31 юли и на 1 август Софийската опера и балет ще  представи оперния  шедьовър на Модест Мусоргски - "Борис Годунов",  в  грандиозната постановка на акад. Пламен Карталов.

"Борис Годунов" е поставен от режисьора Пламен Карталов за първи път на открито през 2014,  пред храм -паметника "Св.Александър Невски".

На 31 юли и 1 август гражданите на Велико Търново и гостите на старата българска столица ще имат възможността да гледат в две поредни вечери, от 21 часа прочутата в цял свят опера "Борис Годунов".

Това е втората опера от руската класика, след "Княз Игор", която акад.Карталов поставя на историческата  крепост "Царевец".

Акад. Пламен Карталов за постановките на открито:

 "Всяка оперна продукция на открито е като уникат в многоцветна гама от емоционални състояния ипреживявания. Самата природа на операта като изкуство е дръзка и новаторска. Сливането на компонентите, които я конструират - музика, игра, пеене, слово, танц, архитектура, изобразителни и пластични изкуства - с обстановката и пейзажа на природните дадености, сред които ще се развива действието на драматургията и, предполага търсене и разработка на съвсем различни ракурси в поставянето на произведенията на открито, изтръгване на нова сценична мощ и визуални внушения..."