Нови цени на електрическата енергия ще има от 31 юли. Затова има и нов ценови период. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след заседание на регулаторния орган, съобщи БГНЕС.

Иванов подчерта, че при обявяването на новите цени, ще бъде пояснено и какви ще бъдат ефектите от решението на КЕВР.

На въпрос защо министърът на енергетиката Теменужка Петкова е била в сградата на КЕВР с част от екипа си тази сутрин, Иванов отговори, че е била проведена работна среща.

Той отрече върху него да е оказван натиск за решението каква да бъде новата цена на тока. Иванов подчерта, че спазва законите, а те не дават възможност за отлагане на новия регулаторен период с още един месец.

„Причината за това е допълнението в Закона за енергетиката, което беше публикувано в брой 48 на Държавен вестник тази година. В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода”, обясни Иванов.

„На 31 юли ще оповестим ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август”, категоричен бе Иванов.

На въпрос възможно ли е да се запазят досегашните цени за електроенергия, председателят на КЕВР отговори, че ще се определят нови цени и това е причината да се говори за нов ценови период.

„Има промяна за този 1 месец, защото бяха предприети определени действия и на 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и ефектите, възникнали от тях”, допълни още Иванов.