Изтормозени от лихвари българи масово отключват различни заболявания и попадат в специализирани клиники, пише "Телеграф". Най-често в капана на отчаянието, а оттам и на психичните проблеми попадат мъжете, които не могат да върнат дълговете си."Голям проблем е лихварството, особено бързите кредити, при които човек е притиснат за кратко време да върне големи суми пари", казва проф. Вихра Миланова, началник на клиниката по психиатрия в Александровска болница. По думите й тежки финансови затруднения, внезапна загуба на работа или пристрастеност към хазарта могат да отключат психиатрични заболявания. "Това са новопоявили се причини, които са фактор в последните години", изтъква специалистът. 

Борчовете и тормозът на лихварите засягат предимно мъжете, които по-често взимат кредити. Страховете около плащането на поредната вноска могат да развият различни здравословни проблеми като маниакални състояния, паник атаки, депресия и дори самоубийство. Скорошно проучване на американските учени от "Нортуест Юнивърсити" установи, че кредитополучателите са изложени на по-голям риск от хипертония и депресивни състояния. 

Високите температури също са фактор, който може да изостри психичните проблеми. "Не толкова горещините, колкото рязката промяна на температурата може да обостри хроничните заболявания, между които и психичните", казва порф. Миланова. В ръководената от нея клиника в момента има много пациенти с манийни психози и депресивни разстройства. Истинска опашка от болни има в последните седмици в ръководената от нея клиника по психиатрия. Отделението разполага с 55 легла за лежащо болни и 20 за дневен стационар. "Това обаче не е достатъчно. При нас идват хора от цялата страна. Нашата клиника има профил, който предполага в нея да попадат и хора с много тежки заболявания, както и със съпровождащи здравословни заболявания", посочва проф. Миланова. 

На седмица в клиниката се приемат между 15 и 22 души, най-често с депресия или друг вид психично разстройство. Само за миналата седмица за прием са чакали 17 души, сред които хора от Исперих, Силистра, Горна Оряховица и други.