В момента на територията на Република България няма тежка бойна техника на САЩ. Това се казва в съобщение от Министерство на отбраната. То е провокирано от информации в медии относно американска техника от УП "Ново село" в град Сунгурларе.

"В Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 г. е включено участие на представители на Силите на САЩ в изпълнение на проекти по програмата за хуманитарна помощ и реконструкция.

В периода от 19 до 30 юли 2015 г. се извършва ремонт на детската площадка в детска градина "Слънце", град Сунгурларе, от 10 представители на 212 инженерна рота от Сухопътната национална гвардия на щата Тенеси. Американските военнослужещи, реализиращи проекта, пътуват от УП "Ново село" до района на детската градина с осигуряваща (поддържаща) техника – джипове "Хамър".

Проектът е хуманитарен и в него са включени ремонтни дейности и на детски градини в село Караново, Община Айтос и в град Велико Търново. Мероприятията се финансират изцяло от Силите на САЩ", заявяват от МО.