Руският световноизвестен професор и доктор по медицина Владимир Бурлев е избрал Поморие за свой втори дом. Научното светило е създател на ваксината срещу болестта Хепатит Б и има зад гърба си стотици медицински трудове и разработки, публикувани по цял свят. Той е създател и на серум, който се бори с коварния вирус.Провел е серия от съвместни изследвания с Университета в Упсала (Швеция), свързани с ролята на растежни фактори и ангиогенни фактори като патологични състояния на човешката репродуктивна система.

И макар да пътува по работа в различни страни, проф. д-р Бурлев идва в България, за да си почива. От четири години, руснакът има свое жилище в Поморие, където прекарва по няколко месеца годишно, пише Kmeta.bg.

„Не можем да не сме горди, че име от такава величина е избрал нашия град. Когато се срещнах с него, точните му думи бяха: „Поморие е един спокоен град, тук се чувствам много добре – тихо и приятно е и човек може да се възстанови напълно след тежката работа през годината. Тук събирам сили за следващия работен сезон”. Това, което проф. Бурлев оценява най-много е спокойствието, което всеки един гост и местен жител намира в Поморие”, коментира кметът на черноморския град Иван Алексиев.

Пред него професор Бурлев е разказал, че е посетил много държави по света, бил е и в много български градове, но е избрал да си купи жилище именно в спокойното Поморие, и не съжалява.

Иван Алексиев разказа още, че щом е научил за своя нов съграждани, сам е поискал среща с професора. „Не може такъв известен човек да е жител на Поморие и кметът да не поиска да се запознае с него. Той не поиска нищо от мен, каза само, че се надява градът да продължава да се развива, за да се чувства все така добре”, каза градоначалникът.

На въпроса как ще коментира информацията, че все повече руснаци продават имотите си по българското Черноморие и решават да напуснат страната, кметът Алексиев коментира: „Нормално е – има хора, които купуват, и такива, които продават. Аз не виждам нищо притеснително в това, че някой е решил да си продаде имота. Преценили са, че искат да се преместят да живеят някъде другаде, това са естествени неща”.

Градоначалникът, обач, е категоричен, че руснаците в община Поморие – и собствениците на имоти, и туристите – не са намалели и оцени настоящия туристически сезон като успешен.