Комарите живеят от 4 до 8 седмици. Кратко време, за което обаче жилещите паразити хапят стотици пъти. Освен сърбящи пъпки, а понякога и неприятни мехури те пренасят и болести и предизвикват алергии. Особено уязвими ставаме през лятото, защото отделяните при потенето амоняк и киселини привличат насекомите. 

Мнозина обаче не понасят миризмата или са чувствителни към някои съставки на купешките репеленти. За целта ви предлагаме няколко напълно натурални домашни трика, с които може да се избавите от чесането посред нощ и петънцата, които често остават като белези след ухапването.

Билки на прозореца

Комарите са изключително издръжливи в еволюционно отношение - има ги от минимум 79 години. Преди толкова е открит най-старият известен комар, приличащ анатомично на модерните. И макар че са толкова приспособими, малките насекоми имат изключително чувствителен нос. Именно от тази им слабост трябва да се възползвате. Поставете саксии с лавандула или босилек на прозореца или балкона - това ще ги спре да влязат в дома ви. Градинари казват, че по същия отблъскващ начин им действат и доматите. За целта накъсайте малко листа от растението и ги сложете да се сушат на перваза.

Ароматни масла

За да не ви хапят комари, докато сте навън, вместо да използвате парфюми, някои от които дори ги привличат, намажете се с ароматни билкови масла - от ванилия, леска, розмарин, лавандула, канела, коча трева или друго според вкуса ви. Последното е особено ефикасно - неслучайно намира приложение в много от химическите репеленти на пазара.

Това е женски трик, едва ли мъже биха се възползвали от него, защото повечето не биха желали да ухаят на ванилия. Но и без това най-уязвими срещу жилещите насекоми са жените и децата, които имат по-тънка кожа, казват специалисти. С маслата хем ще се опазите от сърбящите пъпки, хем ще хидратирате изсушената от слънцето и морската вода кожа.

Дрехите

Според изследвания комарите харесват по-тъмните цветове. Особено кафяво, лилаво и черно. Затова, ако носите дрехи в тези нюанси, има по-голяма вероятност да ги привлечете. Вместо тях подберете светлите и по-свободни облекла. Защото, колкото по-тесни са, толкова по-възможно е жилото да достигне до кожата ви.

Храната

Колкото и странно да звучи, да, и тя има значение. Колкото повече храни с високо съдържание на витамин B1 (тиамин) ядете, толкова по-добре.

Естествената миризма, която тялото излъчва след тяхната консумация, гони паразитите. Затова включете в менюто си сусамов тахан, повече сушени подправки, кедрови ядки, шамфъстък, риба, боб, слънчогледови семки.

Капани

Сипете в купа бира или цитрусов сок - комарите харесват тези миризми и несъмнено ще цопнат в течността. Друг безотказен метод за навън е сапунената вода. Ако сте на пикник сред природата и запалите скарата, веднага долитат не само комари, ами и мухи, оси и всякакви други досадни твари. Ако сте подготвени с купа със сапунена вода, много от тях ще се удавят в нея, а другите ще избягат, като ги видят.

Оцет

Много често комарите се оплитат в дългите коси на жените и така се озовават в домовете ни. Добавете в последната вода при изплакването на косата 1/2 ч.ч. ябълков оцет. След изсушаване няма да усещате миризмата. Ще я долавят само досадните насекоми. А косата ви ще придобие красив блясък. Ябълковият оцет се препоръчва от народната медицина срещу косопад и изтощена коса. Затова мнозина го използват като съставка в домашните маски.