Русия може да се подготвя за нова космическа война. На такова мнение са военни анализатори от САЩ. Кремъл е изстрелял от май 2014 година насам три комуникационни сателита, но анализаторите са на мнение, че космическите апарати са прототипи на оръжия.Апаратите - Kosmos-2491, -2499 и -2504 – са „изпратени тайно” в космоса под прикритието на рутинните извеждания в орбита на комуникационни сателити. Първият апарат - Kosmos-2491, е бил изстрелян през май 2014 година от космодрума в Плесецк. 

По принцип комуникационните спътници на Русия Родник се изстрелват по три, но този път в космоса са били изведени четири апарата, сочат документи, предадени от Москва на ООН. Сателитите Родник, като повечето орбитални космически апарати, нямат двигатели и затова не могат да се придвижват. Наблюдателите на земята обаче били изненадани, когато четвъртият мистериозен сателит променил орбитата си, съобщава американският военен кореспондент Дейвид Акс. 

През следващата година и половина Русия е изпратила в космоса още два мистериозни обекта, които са били с размерите на малък хладилник. Твърди се, че трите необичайно подвижни сателити са способни да се доближат на няколко метра до други сателити, като потенциално са способни да подслушват сателита, да го поставят под свой контрол и дори да го унищожат. 

Въз основа на тези предполагаеми способности може да се направи извод, че това са антисателитни оръжия. „С оглед на историята на космическите технологии, често се започва с малък и евтин сателит, който е лесен за изстрелване. След това въпросната технология се внедрява в по-големи сателити”, казва Антъни Зак, журналист с руски корени и „космически историк”. „Възможно е на тези апарати да са монтирани лазери, може би експлозиви. И ако се доближат до военни сателити, те биха могли да нанесат щети”, добавя той. 

Русия не е единствената страна, която изпитва технологии, потенциално способни да унищожават сателити. САЩ, Швеция, Япония и Китай също са изпитали технологии с подобни способности. 

Стъпката на Кремъл е смятана във Вашингтон за доста провокативно послание към САЩ, които разчитат на космическите технологии за запазването на преднината си във военната и икономическата сфера, както и с оглед на зависимостта им от сателити в сферата на комуникациите, следенето, науката и навигацията. Затова САЩ са изключително уязвими към космическите атаки и всяка потенциална заплаха трябва да бъде вземана сериозно.