Времето над страната в началото на почивните дни ще бъде отново слънчево и горещо, като това е само началото на пика на горещината, която ни чака през следващата седмица, предаде репортер на БГНЕС.

В съботния ден ще бъде горещо и тихо, като температурите в сравнение с днес ще се повишат с 1-2 градуса и максималните ще бъдат между 30 и 38 градуса. На прохладните 30 градуса ще се радват само по Черноморието, в останалата част от страната ще бъде горещо, в София температурата ще достигне 33 градуса.

В неделния ден ни очаква още по-горещо време, отново с 1-2 градуса ще се повишат температурите и преобладаващите ще бъдат между 30 и 39 градуса. Най-горещо ще бъде в неделния ден във Видин, Монтана, Плевен, Русе, Велико Търново, Ямбол, Благоевград и Сандански. Отново само по Черноморието температурите ще бъдат с около 10 градуса по-ниски от тези във вътрешността на страната.

Над Западните Балкани и днес са обявени жълт, оранжев и червен код за опасно високи температури, за съботния ден червеният код остава за голяма част от Унгария, част от Западна Сърбия и по крайбрежието на Хърватия.

От понеделник очакваме температурите още да се повишат, като по предварителни прогнози изключително горещото време, с температури на места над 40 градуса, ще се задържи до петък.