Кръвта по лицето на простреляния от управителя на Научния фонд към МОН Николай Христов – Красимир Илиев, е била почиствана с хавлиена кърпа преди пристигането на полицията и Бърза помощ, пише Монитор.
Това стана ясно в САС, който вчера  гледа мярката за неотклонение на Христов, оставен миналата седмица в ареста от Софийския градски съд. 57-годишният мъж е обвинен, че на 14 юли около 18,40 часа в дома си в столичния квартал „Лозенец” е прострелял със законен боен пистолет дългогодишния си приятел – 55-годишния Красимир Илиев. 

Единствен очевидец е свидетелката Миглена Иванова, която обаче не е съпруга на Христов. Тя се присъединила към компанията на двамата мъже, които били много пияни. В кръвта на жертвата са открити 3,54 промила алкохол, а в урината - над 4. 

У Христов са открити 2,08 промила. Когато Иванова отишла в дома му, тя видяла пистолета и се разтревожила. Христов я успокоил, че не е зареден и дори натиснал спусъка, но изстрел нямало. Докато жената приготвяла храна обаче, не се знае какво е станало в другата стая. 

Установено е, че гостът бил толкова пиян, че не можел да се държи на краката си, дори заспал и примъкнал на фотьойла. Свидетелката не е видяла той да държи оръжие, с което версията за самоубийството му отпаднала в самото начало. Когато проехтял първият изстрел Иванова видяла мъжете един срещу друг. 

От двата протокола за оглед, съдебно-медицинските експертизите има достатъчно данни, че Христов целенасочено е прострелял Иванов, отсече САС. Смъртта е настъпила по-късно в болница от тежките рани в дясното око и главата на жертвата. По пода, стената и фотьойла са открити следи от кръв. Пистолетът е бил зареден, а гилзите на мястото са от него. Металната каса в спалнята на стопанина била отворена. По ръката на Христов е имало голямо количество барутни частици, по Илиев също, което се обяснява с разсейването им при изстрела, сочи експертиза.