Социалната политика подкрепя институциите, а не родителите, заяви вчера в Русе председателят на Конфедерацията за защита на правата на децата Йордан Тодоров. Той, неговата заместничка Вера Иванова и адвокат Анели Чобанова дадоха пресконференция в Русе на път към София от Силистра, където ги е отвел пореден драматичен случай с нарушени детски права. 
Нашата конфедерация се състои от сдружения от родители, потърпевши от държавната агенция „Закрила на детето“, обясни Тодоров. Той и неговата заместичка цитираха случаи, при които социалните служби извеждат деца от домовете им само защото там поради бедност и безработица няма ток и вода и ги предава на приемни семейства или в центрове за настаняване. Приемната грижа се оказва приоритет на държавата, всеки месец тя дава между 700 и 2500 лева за отглеждане на дете в приемно семейство или в „малка къщичка“, вместо с тези пари да подпомогне бедстващото семейство и да остави детето при родителите му, каза Йордан Тодоров. 
Тримата настояват да отпадне социалният доклад, който според тях се изготвя тенденциозно, а не подлежи на обжалване. Нещо повече - със заповед на директора на АЗД родителите вече дори нямат право да видят какво пише в този доклад, възмущават се от конфедерацията.