Малки азбукарчета понесоха буквите на светите братя Кирил и Методий - най-силните орисници, защитници и посланици на България. Децата бяха част от традиционното шаствие, с което ученици, учители и граждани отбелязват 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Точно в 10.30 часа два лъча тръгнаха едновременно от училище „Христо Ботев“ и Гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Начело на единия бяха кметът Пенчо Милков и заместниците му Златомира Стефанова и Енчо Енчев. Лъчовете се събраха пред сградата на Общината на площад свобода, в манифестацията участваха още общинският духов оркестър „Биг бенд Русе“ с диригент Димчо Рубчев и барабанчиците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.
Русенските ученици изпяха заедно написания в Русе преди 130 години общонароден училищен химн „Върви, народе възродени“ и това беше началото на пъстрата празнична програма с участието на хор „Св. Георги Победоносец“ към Общински младежки дом, фолклорния ансамбъл „Русчуклийче“, детска вокална група „Слънце“ при ОбДЦКИ, детска театрална школа „Патиланци“ към Държавния куклен театър и много други състави от учебните заведения и детските градини в Русе.
По-рано през деня кметът Пенчо Милков заедно с председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев откриха тържеството по случай празника в Дойче шуле и наградиха  десетки възпитаници от училището за високи постижения през годината.
Областният управител Анатоли Станев пък бе в „своето“ училище - Английската гимназия, чийто възпитаник е. След като поздрави ученици и учители той награди преподаватели за изключителен принос към развитието на образованието в училището: Диана Димитрова, Таня Руменова, Анета Георгиева, Ралица Луканова, Силвия Драганова, Виктор Савов, Павлинка Ангелова, Магдалина Миланова, Кремена Дюлгерова и Биляна Аспарухова. 
37 ученици от 8 до 12 клас бяха отличени с грамоти са високи постижения през годината, а трима дванайсетокласници и по един ученик от осми и десети клас получиха еднократна парична награда в размер на 200 лева за високи постижения в сферата на математиката, природните науки, предприемачеството и екологията.
Поздравление към всички отправи и Наталия Митева, също бивш възпитаник на гимназията и доскорошен програмен директор на „Добро образование и работни умения“ във Фондация „Америка за България“.
Заместникът на Анатоли Станев - Людмил Христов, участва в празника в училище „Иван Вазов“.
„Знанието е в основата на успеха ни като личности, на силата и единството на нашето общество и държава. Не се отказвайте пред трудностите, не губете вярата си в българския дух, който сме успели да съхраним векове наред. Пожелавам ви да бъдете все така жадни за знание, защото то е в основата на пътя ни към по-добро бъдеще“, обърна се към учениците Христов и поздрави директора на училището Теодора Йорданов.
След рециталите и изпълненията на любими на няколко поколения песни настъпи най-чаканият миг -  връчването на Вазовското отличие и Вазовската награда. Отличието отиде при четвъртокласника Калоян Колев, а носители на Вазовската награда станаха старши учителят по математика Илиян Караджов и седмокласникът Николай Синев. 12 ученици от първи до четвърти клас получиха плакети за високи постижения и издигане престижа на училището.
Преди тържествата вчера кметът Пенчо Милков и областният управител Анатали Станев направиха обръщения, които публикуваме отделно.