Жълт код е обявен на 23 юли в 9 области на Северна и Югозападна България заради опасно високи температури, предаде репортер на БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Русенска, Силистренска и Благоевградска. В тези области температурите ще достигат до 35 градуса, като в Благоевградска област ще бъдат и по-високи – около 38 градуса. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Над страната отново ще бъде слънчево, около и след обяд горещо. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в крайните югозападни райони до 38°, в София ще бъде около 30°-31°. Над планините също ще бъде слънчево. Ще духа умерен изток-югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра 18-19°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб, след обяд умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат около 25°-28°. Температурата на морската вода ще е от 24° по северното до 27° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.