Община Русе вече е собственик на бюст паметника на нобеловия лауреат за литература Елиас Канети. Дарението бе направено завчера от Центъра за изследване в областта на наследството, етносите и сигурността СИОНЕС. На специална церемония в двора на дунавската задруга на майсторите на художествените занаяти председателят на СИОНЕС проф.Евгений Сачев и кметът Пламен Стоилов подписаха протокола за дарение, а след това Стоилов връчи грамоти за дарителска дейност на Лазар Мурджев от центъра и бизнесмена Александър Чакмаков, чиято майка е от Русе. 
Чувствам се блажен, че можах да направя това нещо - работата по паметника на Канети при мен спореше, направих го с лекота, каза скулпторът Георги Чапкънов-Чапа, който е автор на бронзовия образ на нобелиста, на рамото на когото е кацнала сова - символ на мъдростта. Това стана благодарение на моите скъпи приятели, тези щедри и благородни хора Лазар Мурджев и Александър Чакмаков, разчувства се Чапа. 
Радваме се, че забавянето, което беше възникнало в един момент, е преодоляно, каза преди церемонията Мурджев. Той обясни, че заради това забавяне преди година и половина СИОНЕС получили предложение да поставят паметника пред Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“ в София, но от центъра отказали, тъй като според тях мястото на бронзовия Канети е в родния му град. 
Канети е световен ерудит и се радвам, че с този паметник Русе добавя още един повод за гордост, каза Александър Чакмаков. Той обясни, че центърът ще направи всичко необходимо, за да реставрира старинната къща от 18 век в двора на Задругата, където ще развие дейност културно-информационен център. В свободното пространство до къщата ще бъде изграден параклис. 
Официалното откриване на паметника на Канети на едноименния площад ще бъде на 25 юли, събота, от 10 часа, когато се очаква в Русе да пристигнат представители на посолствата на Израел и Австрия.