Именитият български скулптор Георги Чапкънов-Чапа най-после си е получил парите за изработката на паметника на Елиас Канети, научи „Утро“. В момента той довършва скулптурната композиция, изобразяваща нобеловия лауреат, роден в Русе. До началото на септември бюстът на автора на „Спасеният език“ с кацнала на рамото му сова - символ на мъдростта, ще бъде напълно завършен.
Решението в родния град на нобелиста да бъде поставен негов паметник бе гласувано от общинските съветници в Русе на 14 юли 2011 година. Идеята беше той да бъде разположен в зелената площ пред сградата на улица „Славянска“, където е бил търговският дом на дядото на писателя. Описанието на скулптурата, която даде пред съветниците българският майстор, който е автор на огромната фигура на Света София в ценътра на столицата, предизвика много коментари и реакции „за“ и „против“ от страна на русенски творци и общественици. Година по-късно Чапа сподели не без огорчение в интервю за „Утро“, че обещаният хонорар за изработката на фигурата не му е изплатен въпреки уверенията. При обсъждането на проекта в ОбС в Русе беше съобщено, че средствата за изработването и монтажа на паметника са осигурени от частен фонд „Център“.
Сега този проблем е решен, парите вече са връчени на маестрото. Остава само да се уточни къде все пак ще бъде разположен паметникът.