Монолитен гранитен блок от 1900 кг представлява постаментът, върху който ще бъде монтиран бюстът на нобелиста за литература Елиас Канети. Използването на такива монолитни късове гранит е голяма рядкост при поставянето на паметници, коментираха запознати с жанра. 
Постаментът вече е на мястото, отредено за паметник на единствения нобелов лауреат, роден в България. Вчера работници облицоваха с гранит и нивелираха площадката, предстои да бъдат поставени и пет гранитни блокчета, които ще отвеждат до монумента.
Откриването на бюста на Елиас Канети, изработен от известния български скулптор Георги Чапкънов - Чапа, ще бъде в деня, когато се навършват 110 години от рождението на писателя: 25 юли. За тържествената церемония се очаква в Русе да пристигнат много гости, като един от тях ще бъде и авторът на паметника. Чапа вероятно ще пристигне още преди празненството, за да наблюдава монтирането на отлетия от бронз бюст на автора на „Спасеният език“, който ще украсява русенския площад, носещ името на Елиас Канети.