Българският данъкоплатец ще плати общо 1.2 милиона лева за нови автомобили, телефони, таблети и разговори на служителите в оглавяваната от Ваньо Танов Агенция Митници. Това показа проверка в сайта на Агенция по обществени поръчки.

От ведомството са пуснали поръчка за 20 нови автомобила на обща стойност 600 000 лв. с ДДС. За тази сума Агенция Митници иска 3 седана, 10 джипа и 7 минивана.

Танов много държи в седаните и джиповете музиката да може да се управлява от волана, става ясно от техническите спецификации. Освен това джиповете задължително трябва да са с цвят металик и да имат релси за багажник на покрива. Повечето автопроизводители искат за металик да се доплаща, като при някои марки сумата е над 1000 лв.

В обявлението има и конкретни изисквания точно колко да са високи и широки автомобилите. Обикновено чиновниците залагат толкова подробни характеристики когато обществената поръчка е предварително уговорена, а кой ще спечели търга ще стане ясно след 20 август.

Припомняме, че през 2012 г. отново под ръководството на Танов, Агенция Митници купи 30 високопроходими автомобила Great Wall на цена от близо 1.1 млн. лв. от Литекс моторс.

600 000 лв. за ало в митниците

От митниците освен от нови коли имат нужда и от нови скъпи телефони и таблети.

Преди дни от ведомството на Ваньо Танов пуснаха обществена поръчка на стойност 600 000 с ДДС за мобилни комуникации за срок от три години. Едно от условията, които поставят на мобилния оператор е „възможност за безвъзмездно предоставяне на мобилни апарати (среден и висок клас) и таблети на стойност до 45 000 лева без начислен ДДС“.

Друго условие е да имат по 2500 безплатни минути на месец извън групата, 1500 безплатни минути към други оператори, поне 150 безплатни sms-и, както и бърз интернет. Първоначално в обявлението бе посочено, че агенцията иска да купи 559 СИМ карти, но след няколко дни е преправила заявката и в нея вече не фигурира точна бройка на картите.

Митничари летят за 720 000 лв.

И още 720 000 лв. с ДДС от джоба на българина ще отидат за разходки в чужбина на шефове и служители на Агенция „Митници“ в следващите две години.
От документацията става ясно, че Ваньо Танов и хората му освен че искат да пътуват служебно до повечето европейски столици, ще видят още Ню Йорк, Пекин, Москва и Вашингтон.

Така само за няколко месеца от началото на годината Агенция Митници има мерак да похарчи близо 2 милиона лева от парите на данъкоплатците за да осигури комфорт на служителите си.