Американският Global Hawk Block 40 виси
30 часа във въздуха на височина 15-18 км

Безпилотните летателни апарати отдавна не предизвикват изненада или удивление. Те са факт в армейските арсенали и вече предизвикват

промени в

организацията на

бойните действия Нещо повече - вече усилено се разработват методи и средства за противодействие.

Неотдавна военното ведомство на САЩ публикува специално “Ръководство по военните закони”, в което дроновете са определени като “типове оръжия със специфични правила за използване”. Те са отнесени към военната авиация, ако се използват от въоръжените сили.

НАТО е в процес на придобиване на 5 супердрона, производство на САЩ. Договорът бе подписан през май 2012 г., като в него се включиха 15 от общо 28-те членки на алианса, включително и България. Експлоатацията им в продължение на 20 г. ще струва на данъкоплатците около 4 млрд. долара, като само стойността на един апарат е около 250 млн. долара. Противниците на тази идея изтъкват факта, че със същите пари може да се платят купуването и експлоатацията на 12 изтребителя Eurofighter Typhoon или 8 разузнавателни самолета с голяма далечина на полета.

Съвсем наскоро първият дрон на НАТО слезе от фабричната линия в Сан Диего. Global Hawk Block 40 е част от Програмата на алианса за наземно видеонаблюдение (AGS), която ще осигури постоянен поглед върху големи площи при всякакви климатични условия и от голяма височина.

Global Hawk Block 40 може да остава във въздуха повече от сегашните образци, като управлението му ще бъде контролирано от главния оперативен център в Сигонела на италианския остров Сицилия. За оперирането на машините ще се задействат около 600 души персонал от страните, участнички в проекта. Безпилотните апарати ще охраняват въздушното пространство над България, Чехия, Дания, Естония, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и САЩ.

Global Hawk Block 40 е снабден със система за обмен на данни Link 16, производство на италианската компания Selex ES. Двигателят е Rolls-Royce North American AE 3007H с повишена тяга, а станциите за наземен контрол са изцяло европейска изработка.

Основният сензор на Global Hawk Block 40 е многофункционален радар Northrop Grumman MP-RTIP (AN/ZPY-2), който има няколко режима за търсене на наземни и въздушни цели. Безпилотният самолет може да се намира в непрекъснат полет на височина 15-18 км в продължение на 30 часа, което му позволява да

наблюдава площ

от над 100 хил.

кв. км в

денонощие

Наред със скъпите безпилотни апарати на пазара отдавна е налице широк избор от по-малки и по-евтини.

В Афганистан и Пакистан САЩ използват дроновете MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper. Те обаче се оказаха лесни за засичане, тъй като летят със скорост около 160 км/ч. Ниската им маневреност ги прави лесни мишени дори за ракети, изстреляни от земята.

RQ-170 Sentinel се оказва по-труден за прехват от противниковите радари, а реактивните двигатели му позволяват да лети със свръхзвукова скорост. В месеците преди убийството на Осама бин Ладен сентинелите се промъкнаха през пакистанския радарен щит и успешно шпионираха главатаря на “Ал Кайда”.

САЩ и Израел са страните, които най-широко използват дронове за военни цели. Обикновено с тяхна помощ се получават данни за коригиране на артилерийски удари в реално време, а с помощта на монтирано оръжие се унищожават цели.

Напоследък дроновете са

предпочитаното

оръжие за борба

с тероризма

на президента Барак Обама. Например той благослови използването на дрон от ЦРУ за ликвидирането на Абу Яхия ал Либи - втория човек в йерархията на “Ал Кайда”.

Тази американска практика обаче предизвика отрицателна реакция в Германия. Въпреки това канцлерът Ангела Меркел каза, че приема идеята да се разработят безпилотни самолети за наблюдение, на които, ако парламентът разреши, ще се монтират и оръжия. Но не мислете, че Германия тепърва ще мисли по въпроса. Преди няколко години немският дрон-разузнавач ДEMT Luna X-2000Ф се размина на метри с пътнически самолет Airbus A300 в небето над Афганистан.

Англия и Франция също планират създаването на бойни дронове. Те са финансирали общи изследвания в областта на бойната безпилотна авиация на стойност 250 млн. евро. Всяка страна пък е заделила по още 100 млн. евро за национална програма за създаване на бойни дронове.

Успоредно с това се планира създаването на

единен евродрон с

военно

предназначение, който да се появи до 2020 и 2025 г.

В използването на дронове не закъсня и Русия, въпреки че засега тя ги прилага в далеч по-малка степен. Наскоро концернът “Калашников” придоби 51% от собствеността на руската компания за дронове ZALA Aero, като стремежът на ръководството е безпилотните летателни апарати да станат част от стратегията за развитие на компанията до 2020 г.

Цитираните опасности и възможността за масово използване на дроновете дадоха тласък в разработването на средства за борба с тях. Така например китайски инженери са създали

ново оръжие с

обсег от 2 км, което може да поразява неголеми нисколетящи въздушни цели за по-малко от 5 секунди от тяхното откриване. Държавните медии на Китай разпространиха снимки на системата, която представлява голям подвижен куб, на който е монтирано лазерното оръдие.

Русия също е разработила свръхвисокочестотно оборудване, способно да обезвреди безпилотни летателни апарати. Новото модерно оръжие “СВЧ-Пушка” е създадено в рамките на форума “Армия 2015”, който се проведе при закрити врата. То ще е в състояние да извади от строя апаратурата на самолети, дронове и най-съвременни високоточни оръжия, прехванати в обсег над 10 км.