Парламентарната комисия по земеделието и храните и земеделските производители сме на едно мнение по отношение на промяната в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства и монтиране на нивомери на съдовете за горива. Това коментира в Русе председателят на парламентарната комисия Румен Христов. 
На въпрос дали ще подкрепи протеста на земеделските производители, насрочен за 24 юли, Христов каза, че няма да се присъедини към тях, но ще отиде на диалог. 
Христов обясни, че в България има четири митнически пункта, които са определени за внасяне на горива в страната. 
„Имаме 30 данъчни склада, които са оторизирани и лицензирани да търгуват с горива. Или общо 35 обекта трябва да бъдат наблюдавани, тъй като това са местата от които евентуално може да излезе контрабандно гориво. Не знам защо държавата не може да се справи с тези 35 обекта, а отиваме да контролираме 35 000 обекта“, каза Христов. 
По думите му изпълнението на наредбата и поставянето на нивомери втора употреба излиза между 15 и 20 000 лева, а новите устройства са на цена над 30 000 лева. 
Той посочи още, че наредбата предвижда съдове над 1000 литра да имат нивомери и фискални устройства. 
„Половината трактори и комбайни са с по 1500-1800 литра резервоари. Това означва ли, че всеки трактор и комбайн трябва да е с монтирано фискално устройство и нивомер“, попита риторично Христов. 
Според него инвестициите, които трябва да направят някои по-дребни земеделски производители, са непосилни. 
„Ако говорим за фискални устройства и нивомери с цел да видим какви количества горива се ползват от земеделските производители, донякъде нещата са приемливи. Но тази наредба задължава всеки, който тръгне да монтира фискално устройство и нивомери, обектът му да стане търговски. Земеделските производители са крайни потребители, те не са търговци по смисъла на търговския закон“, каза още Христов. 
Той и депутатът Мартин Димитров предлагат промяна в наредбата, като изискванията да важат за съдове за съхранение на горива над 10 тона и за земеделци, които консумират над 15 тона горива годишно.