Българката Пенка Кунева постави на световно ниво таланта на българските музиканти - в САЩ излиза вторият й самостоятелен албум с инструментална музика " The Woman Astronaut" (Жената-астронавт").

Възпитаничката на Софийската Консерватория имаше шанса да запише творбата си с десетки музиканти, между които виртуозната Лили Хейдн, известна като Джими Хендрикс на цигулката, и българката Катя Попов, която е на много висока позиция в артистичен Лос Анджелис- концертмайстор на оркестъра на Холивуд Бол.

Албумът ще може да се купува онлайн и в музикалните магазини.Когато завършва университета Дюк и преди 20 години пристига в Лос Анджелис само с един куфар, Пенка вярва, че солидната й музикална подготовка и талант ще й отворят много врати в Холивуд, но това става бавно, но славно с нейната кариера. Българката е една от деветте жени на филмова музика в Холивуд. 

"Оказах се една щастливка, защото никой не ми каза, когато пристигнах, че жените-композитори са едва 2% (мъжете са около 20 000), защото, ако знаех този факт, сигурно щях да се върна към академичните среди, където бях - сигурно щеше да съм преподавател по музика. Неслучайно нарекох албума си "Жената астронавт". 

След като гледах филма "Гравитация" със Сандра Бълок, си направих труда да разуча, че 11% от хората, които отиват в Космоса, са жени. Сравнено с това, само 2% от жените в Холивуд са композитори и излиза, че астронавтките имат повече модели за подражание, отколкото жените, които искат да пишат музика за филми", категорична е Пенка. Тя обаче не смята да чака други жени да утъпкат пътеките към славата, а самичка се е заела да проправя път и за други талантливи дами. 

Софиянката направи голям пробив, като написа музиката за видеоиграта "Принцът на Персия" в сътрудничество със Стив Яблонски. В нейния актив са "Трансформърс", "Матрицата", "Карибски пирати", "Ангели и демони", "Шерлок Холмс" и др., където Пенка се изявява като оркестратор. 

За първи път в историята на Холивуд жена е главен оркестратор на два филма с бюджети над 100 млн. долара - „Елизиум“ (с Мат Деймън и Джоди Фостър) и „Играта на Ендър“ (с Харисън Форд), появили се на екран през 2013 г. За последен път това се случи през 1994 г., когато Шърли Уокър беше водещ оркестратор на "Истински лъжи" (в главната роля Арнолд Шварценегер) с бюджет от $115 милиона. Оттогава дама не беше поемала тази роля във високобюджетен филм, но Пенка Кунева претвори музикалната история на Холивуд.