Тази вечер на летището в Сарафово ще се проведе възпоменателна церемония за жертвите на атентата от 2012 г., съобщава БНР.

В събота се навършиха три години от атаката срещу автобуса с израелски туристи, при която загинаха петима израелци и българина Мустафа Кьосов. Церемонията бе отложена за днес, тъй като годишнината съвпадна с отбелязването на свещения ден Шабат.

Поклонението ще се състои в 17.00 часа пред мемориалния паметник на летището. Очаква се на церемонията да присъства посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз, както и семейства на някои от загиналите израелци.

На 18 юли 2012 г. в 17.30 часа атентатор самоубиец се взриви до автобус с с израелски туристи, пристигащи на летището в Сарафово. Загинаха израелските граждани Амир Менаше, Елиор Прайс, Ицхак Коланги, Кохава Шрики, Маор Харуш и бълагаринът Мустафа Кьосов, който бе шофьор на автобуса.

Месец след атентата българската полиция разпространи снимка на атентатора - 24-годишния ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан ел Хюсеини, и фоторобот на предполагаем негов съучастник. Израелските, а впоследствие и българските власти посочиха ливанската групировка "Хизбула" като отговорна за нападението.

И до момента не са открити съучастници в терористичния акт. Вчера се разбра, че разследването, което се води срещу неизвестен извършител, е удължено до 25 август по информация от прокуратурата в Бургас. Освен българските полиция и прокуратура в разследването участват и Европол и ФБР.