Премиерът Бойко Борисов вярва, че идущата седмица промените в конституцията ще бъдат приети на първо четене и „трите важни стъпки в съдебната реформа ще бъдат направени”. За тази цел той сам се заема да осигури консенсус.

"В понеделник и вторник ще намеря консенсус. Сигурен съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични хора. Много се радвам, че и моите партньори в управлението - РБ, разбраха, че с обиди и нападки не става. Направиха много в последните дни. Така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален и толерантен тон, който за радост в последните дни е факт, се надявам да се осъществи промяната. Не съм бил настрана и изолиран, просто трябваше да извървим всички тези стъпки ", каза Борисов в неделя в Кричим, където откри нова пречиствателна станция.

Същото, разказа премиерът, е станало и при приемането на стратегията за съдебна реформа. "В парламента се прие стратегията ни и то с голямо мнозинство. Аз лично съм разговарял с лидерите на политически партии тогава и затова тя се прие с голямо мнозинство. Имаше малко забавяне, но аз съм убеден, че другият петък ще бъде гласувана на първо четене", каза той.

Утреи в други ден Борисов щял да има срещи с някои от лидерите на партии. След разговорите той се надява, че „в петък на гласуването на промяната на Конституцията за трите важни, основни неща, които ще са една много важна стъпка в правилната посока и важна и за България, и за Брюксел, всичко ще е наред”.

По думите му важните акценти в реформата са разделянето на ВСС на две части - съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите, усилване на ролята на съдебния инспекторат.

Той не уточни какво точно има предвид под „мажоритарен избор на съдиите и прокурорите”. Дали прекия избор от магистратската общност на нейните представители във Висшия съдебен съвет или, както е предвидено в предложението за промени в конституцията, двете части на ВСС независимо една от друга да правят назначенията в съдилищата и прокуратурите. В последните дни се появиха съмнения, че между първо и второ четене в името на консенсуса това предложение ще отпадне и назначенията ще се правят от пленума на целия ВСС, което фактически би запазило сегашното положение и би обезсмислило в значителна степен цялата реформа.

Бойко Борисов допълни, че в понеделник в 12 часа има среща в парламента с Георги Първанов и неговата група. Във вторник сутринта вероятно ще разговаря с ДПС. С председателя на парламента Михаил Миков няколко пъти е разговарял по темата, но ако се наложи, ще го потърси официално.