Ваксинацията срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където тя е задължителна, заяви председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. Според него това може да доведе до много тежки последици и случаят във варненско да не остане изолиран.

Веригата за безопасност в конкретния случай, очевидно е скъсана на много места, смята доктор Цветков. Когато стопанин има съмнение за болно животно трябва незабавно трябва да се обади на колегата, с когото има сключен договор. Ветеринарят е длъжен да отиде на място, а по-нататък да уведоми официалния лекар и Областната дирекция по безопасност на храните. При съмнения, трябва да се вземат проби. В момента тече проверка, добави Цветков.

В места, където е имало огнища на антракс, ваксината е задължителна. Държавата обаче закъснява. "Ако в момента този случай е изолиран, в близко бъдеще това може да се повтори, с много по-сериозни последици. Има приета профилактична програма, но не са осигурени чрез обществени поръчки, производството и доставката на тези имунологични препарати, за да започне ваксинацията, каза още Цветков. Информацията е на БНР.