400 гайди и кукери ще огласят роженските поляни при откриването на Събора на народното творчество и животновъдството днес.

В тридневната програма ще се включват над 7 000 участници от фолклорни групи и ансамбли, десетки хиляди се очакват на традиционния Роженски събор, който се възстановява след деветгодишно прекъсване. Празникът се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който ще открие Роженския събор.

Програмата включва фолклорен конкурс, изложения на традиционни занаяти, биопродукти, представяне на животновъдството като поминък, музейни изложби.

„Нека да се види и чуе, че има живот и Родопите могат да дадат тласък на народа ни към по-добро“, каза за Дарик народната певицата Валя Балканска, която ще открие Събора с Петър Янев и две малки момиченца.

На Роженския събор няма да се допусне да звучи чалга, като ако някое от заведенията си позволи да пусне такава музика, ще му бъде спирано електрическото захранване, съобщи преди дни един от организаторите на събитието Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България”.

Потвърждение че ще присъстват на Събора са изпратили представители на осем дипломатически мисии у нас.

Очаква се само от нощувки приходите да са около 15 млн. лева за хотелиерите в региона, съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Помени в движението

Във връзка с предстоящото провеждане на събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2015″, се затваря за транзитно преминаване на пътни превозни средства проходът Рожен, участък от път ІІ – 86 Пловдив – Чепеларе – Соколовци – Смолян в отсечката от отклонението за Пампорово до с. Соколовци за периода от 06.00 часа на 17.07.2015 г. до 06.00 часа на 20.07.2015 г., съобщи Пътно управление – Смолян. За движение на транзитно преминаващите пътни превозни средства да се използва отбивен маршрут: с. Проглед – Пампорово – Смолян – Соколовци и обратно, като през този период отпада забраната за движение на МПС с маса с товар над 3,5 тона през републикански път ІІІ-8641 Пампорово – Смолян.

Промените в режима за движението ще се сигнализират с пътни знаци и указателни табели, а водачите ще бъдат информирани своевременно и насочвани по отбивния маршрут от регулировчици. В района на събора организацията на движение ще се осъществява от служители на МВР.

Подари очаквания повишен трафик на движение по път ІІ-86 Пловдив – Смолян, се препоръчва на водачите на товарни автомобили да използват следните необходими маршрути:

Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – к .к. Пампорово – Смолян и обратно;

Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно.