Енорийският свещеник Петър Гарена отправи послание към мюсюлманите в Кърджали по време на благотворителната вечеря в предпоследния ден на поста им преди празника Рамазан, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Присъствието на християнския духовник произведе истинска сензация сред събралите се на централния площад "Освобождение" над 3 000 местни жители и гости. Там още от обяд бяха разположени маси, които вечерта след залеза на слънцето бяха обсадени от хорското гъмжило. Над 4 часа продължи тържественият ифтар, организиран от истанбулската община Байрампаша в рамките на дългогодишния й проект "Братството не признава граници" на територията на Балканите. Отец Петър пристигна на площада малко след началото на проявата, предавана на живо по частни турски телевизионни канали. Когато водещият го покани на естрадата, той представи районния мюфтия Бейхан Мехмед като свой преводач.

"Изпитвам известно притеснение от тук присъстващите, не от турците и българите, които са от град Кърджали, а от онези, които не са от града. На всички тези чужди на нашия град хора искам да кажа, че тук се живее трудно, защото е трудно да си християнин, да си мохамеданин, трудно е да си българин и да си турчин. Защото българите от другите краища на България очакват българите тук да мразят и да подминават без поздрав турците", каза отец Петър пред смълчания площад. И продължи:

"Но какво да кажем ние, българите християни, жителите на този град, как да не поздравяваме нашите съграждани, които са наши съученици, комшии, приятели. Ние винаги ще ги поздравяваме, уважаваме и зачитаме. Когато на Великден ми звъни телефонът, някъде късно следобед се учудвам, че най-после един българин се обажда да ми честити празника, иначе дотогава само турци са ме поздравявали. Затова казвам, че на нас, християните и българите ни е малко трудно тук да ви обясним на вас, които сте отдалече, защо не се мразим". Свещеникът акцентира и на разбирането си, че в Кърджали е много трудно да си турчин и мюсюлманин заради изкривената представа на мнозинството.

"Защото всички очакват, че тези турци са някакви фанатици от Анадола, че мохамеданите са от Ислямска държава, муджахидини и какви ли не още. И какво да кажат те, клетите, когато за тях майка е родната им земя тук в България и тяхната вяра е такава, каквато е завещана от дедите им и ако телевизорът не е пуснат, няма да знаят, че някъде по света има други турци, фанатизъм и Ислямска държава", коментира отец Петър. Духовникът си задавал въпроса какво правят хората, "когато политиците изнасилват населението в Кърджалийския край да бъде определено от едната или другата вяра, от единия или другия етнос" и видя отговора в това събитие. "Ние в Кърджали сме от молитва в молитва, наскоро завърши нашият пост, сега вашият, когато нашите празници отминат, започват вашите. Аз вярвам, че разбирателството в нашия град се крепи на молитвите на двете религиозни общности и на двата храма. Ние никога не сме посягали на душата на другия, нека всеки да стои във вярата си – не в онази, която идва от телевизорите или от парламента", призова свещеникът.

В приветствието си кметът на Кърджали Хасан Азис заяви, че празниците в града са винаги двойни, защото когато мюсюлманите празнуват, с тях са християните и обратно. Програмата на гостите предизвика овации особено след представлението на дервишите. Днес е последният ден от мюсюлманските пости, утре настъпва тридневният празник, известен като Шекер байрам. Рамазанът е празник на разговяването, който се отбелязва в чест на приключване на постите през деветия месец Рамадан. В арабския свят на празника вярващите се поздравяват с думите "Ейд мубарак!" /Щастлив празник!/, в България с "Байрам мубарек олсун!", което е със същото значение. Традицията повелява първо децата да поздравяват своите родители и близки с ритуално целуване на ръка и да поискат прошка от тях. Празникът продължава 3 дни до късните часове с обилни софри, на които баклавите и сочните реванета са неотменно меню, но алкохолът е забранен.