Лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония постигнаха споразумение за изход от политическата криза в страната.

"Мога да Ви съобщя, че постигнахме договор, който бе подписан от четиримата лидери. Лично съм удовлетворен от постигнатото". Това каза еврокомисаря по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който посредничи между Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/.

Веднага след това Груевски и Заев в специални изявления се обявиха за победители при решаването на политическата криза, която тресе западната ни съседка от началото на годината.

Споразумението предвижда провеждане на предсрочни избори на 24 април догодина, съставяне на експертно правителство на 15-ти януари 2016 г., завръщане на опозицията - на депутатите от СДСМ в парламента на 1-ви септември, назначаването на нов вътрешен министър през месец октомври, който да бъде предложен от опозицията.

Преговорите в резиденцията на ЕС в Скопие продължиха над 12 часа. Хан съобщи, че македонските лидери са се съгласили в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори и да бъдат изпълнени препоръките на Прибе и на Европейската комисия /ЕК/. Това е един голям ден за Република Македония, който отваря широко вратите за нейната евроинтеграция, каза още Йохане Хан.

Според него "това е перфектен момент за Македония и международната общност, която е осъзнала необходимостта да помогне на страната, а Македония от своя страна е готова да изпълни нужните реформи. Тази вечер постигнахме съгласие по този въпрос", подчерта Хан и поясни, че следващата седмица в Брюксел ще се проведе среща на Съвета на ЕС, на която ще бъдат обсъдени необходимите реформи. През месец септември ще продължи диалога на високо равнище и след това ще има доклад за напредъка на страната. Днешният договор ни дава възможност да препотвърдим препоръката за начало на преговори. Този договор трябва да помогне на някои страни-членки, които се противопоставяха и блокираха започването на преговори да се убедят и да отворят вратата за европейската перспектива на страната, каза еврокомисарят.

Йоханес Хан съобщи, че тази нощ е провел разговор с американския помощник-държавен секретар Виктория Нюланд. Това нещо бе потвърдено и от нашите американски партньори, но трябва да подчертаем, че това е европейски договор и всички партии имат принос за това. Благодаря и на тримата евродепутати Иво Вайгел, Ричърд Ховит и Едуард Кукан, както и на посланиците на САЩ Джес Бейли и на ЕС Орав, каза още Йоханес Хан.

Ховит в своя профил в Туитър също потвърди новината за постигнатото споразумение между политическите лидери за провеждане на предсрочни парламентарни избори, завръщането на опозицията в Парламента и съставяне на правителство, което да изготви следващите избори.

Веднага след приключването на преговорите Никола Груевски и Зоран Заев започнаха пресконференции - единият в сградата на правителството, а другият в централата на СДСМ.

"Политическата криза в Република Македония приключи. ВМРО-ДПМНЕ преговаря със самочувствие и не позволи на СДСМ да избяга от избори. ВМРО-ДПМНЕ и аз лично като неин лидер винаги сме поставяли държавните интереси над всичко, над партийните. Целта на СДСМ бе перманентна криза, защото само в една дестабилизирана ситуация и криза виждат някакъв шанс за себе си", каза Груевски. Той съобщи, че депутатите от опозицията, които бойкотираха досега парламента се завръщат в Народното събрание на 1-ви септември.

100 дни преди провеждането на предсрочните парламентарни избори - на 15 януари ще бъде сформирано ново правителство, което ще организира вота на 24 април 2016г.

След 20 октомври СДСМ ще предложи експерт за поста министър на вътрешните работи, каза още премиерът Груевски. Той изрази убеденост, че на изборите догодина "ВМРО-ДПМНЕ ще спечели историческа победа". "Убеден съм, че на тези избори ще има най-много гласоподаватели и ние ще получим съкрушителна победа", подчерта Груевски.

"Днешното споразумение потвърждава, че Груевски и неговият екип управляват по един престъпен начин, че не печелят, а крадат избори", каза от своя страна Зоран Заев. "Никола Груевски ще подаде оставка и той няма да ръководи страната като премиер до следващите предсрочни парламентарни избори. Напускането на поста на премиер от страна на Груевски ще стане до края на тази година, а новият министър-председател ще встъпи в длъжност най-късно на 15 януари 2016г.", каза още лидерът на СДСМ Зоран Заев и подчерта: Постигнахме обещаното - Груевски няма да ръководи страната преди новите избори.

Заев съобщи, че неговата партия ще предложи министри за вътрешните работи, за социалната политика, за финанси, за земеделие и за информация. Лидерът на СДСМ каза, че ще бъде назначен и специален прокурор, който ще разследва фактите, които бяха разкрити по време на кампанията "Истината за Македония". Зоран Заев благодари на международната общност, както и на участниците на палатковия лагер пред сградата на правителството.