Жените от парламентарната група на БСП внесоха законопроект за поправки в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат с три години по-ниска изискуема възраст и по-малък стаж за пенсиониране при жените, отколкото при мъжете, предаде репортер на БГНЕС.

"С предложението настояваме да не се изравняват изискуемите стаж и възраст между жените и мъжете при пенсиониране. Идеята за изравняване е несправедлива и поставя в неблагоприятна ситуация българските жени", каза Мая Манолова на брифинг в кулоарите на парламента.

Ситуацията днес в България е в ущърб на жените, които работят в отрасли с по-ниско заплащане, каза тя и посочи, че заплащането на жените спрямо мъжете е по-ниско с 14%. "Много по-трудно е за жените да постигнат при днешните условия изискуемите стаж и възраст за пенсиониране", заяви Манолова.

Според нея и колежките и от групата на БСП възрастта от 65 години за пенсиониране, която предлага Ивайло Калфин, ще доведе до това хиляди български жени изобщо да не се пенсионират. "И днес ситуацията на пазара на труда е в ущърб на българските жени - всеки работодател търси жена до 30 години, която да има минимум 5 години стаж, да е отгледала две деца и да гарантира, че няма да отсъства от работа", каза Манолова и добави, че жените над 50-годишна възраст пък изобщо не са конкурентни на трудовия пазар.

Манолова бе категорична, че изискването за 65 години възраст за пенсиониране е абсолютно непосилно за българските жени и призова колежките и народни представителки от другите групи също да ги подкрепят. "Ние имаме привилегията да имаме високи заплати и да участваме във вземането на важни решения. Нека бъдем солидарни с български жени днес", каза депутатката от левицата и призова солидарност да изрази и председателят на парламента Цецка Цачева. "Очакваме солидарност и от мъжете парламентаристи, като се възпротивят на изравняването на изискуемия стаж и възраст", добави тя.

Днес българската жена, която има многократно повече ангажименти, ще бъде дискриминирана от предложенията на мнозинството, подчерта Манолова. По същество жените в БСП предлагат възрастта и стажа на пенсиониране да бъдат с три години по-малко от тези при мъжете. Отделно от БСП имат предложение за замразяване на стажа и възрастта на нивата, които са валидни в момента.

Пенсионната реформа на Ивайло Калфин предвижда плавно покачване на възрастта за пенсиониране от сегашните нива до 65 години и за двата пола, както и повишаване на изискуемия стаж на 40 години при мъжете и 37 години при жените. "Според предложенията на управляващите, един човек трябва да е започнал работа на 25 години, да няма нито ден прекъсване и ако доживее до 65 години, да може да се пенсионира", изчисли Манолова. 

До края на деня БСП ще очакват под законопроекта им да се подпишат и народни представителки от другите парламентарни групи. Те вече са получили подкрепа от БДЦ, а от АБВ са им отказали подкрепа. Подписали са го и някои мъже, засега само представителите на БСП и БДЦ.