Ресторантьорите и търговците на събора в Рожен са предупредени, че ако пуснат чалга или музика, различна от българска, ще им бъде спряно електричеството, обяви председателят на сдружение “Рожен - наследство в бъдеще” Симеон Караколев.Община Смолян и сдружението разкриха, че няма да има билети за вход и паркинги по повод слуховете, че надпяването ще се посещава срещу сума съответно от 10 и 15 лева. 

Край поляните са организирани паркинги за около 5000 автомобила. Заради очаквания голям наплив от хора от полицията апелираха придвижването да става с организирания за събитието транспорт с автобуси от Смолян и Чепеларе, съобщава „24 часа”.

Утре се предвижда да бъде разпънат основният трикольор от 5400 кв. м за основната от четирите сцени на Роженския събор, който ще се открие в петък. 

Всички бази за настаняване в областта, Смолян, Чепеларе, Девин, Златоград и Асеновград, вече са резервирани за събора, пълен е и палатковият лагер от 40 декара на самите поляни, съобщи организаторът. 
По груби изчисления при хотелиерите от областта и съседни райони съборяните ще оставят около 15 млн. лв.

За откриването ще участват кукери, 400 гайдари, ансамбъл “Родопа”, музикантите и танцьорите на музикалното училище в Широка лъка, Космическите гласове на България, а Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще пеят заедно с две момиченца и двама гайдари. На събора, който се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, ще участват близо 8000 изпълнители.

В района на поляните ще има изложение на 300 животни от 30 породи, а 200 кучета ще участват в международно изложение на българско овчарско куче. Ще се покаже производството на сирене и мляко как се е правило преди 5 века и как се прави сега с мобилни мандри.

За охраната на събора, на който през трите дни се очакват около 300 хил. души, има наети близо 100 частни охранители и 200 полицаи.