Много хора си вземат пухкави котки за домашни любимци, като е често срещано да се инвестира сериозна сума в представител с потекло и родословие.

Всеизвестен факт е, че някои екзотични животни могат да излязат много солено, но се оказва, че това важи и за разпространено четирикрако като котката.

Ето и петте най-скъпи разновидности:

5. Петерболд

Тези котки струват между $1000 – $5000. Сравнително новата порода е без окосмяване и е доста търсена, но и може би най-рядката в света. Отглеждането й отнема много грижи, като заради липсата на козина трябва да се пази и може да се отглежда само вкъщи.

4.Персийска

Тези сладки пухкави приятели струват между $1,000 – $6,000. Дългокосместите котки са най-разнообразни в цветове и размери.

3.Бенгалска

Тези котки имат характер, доста наподобяващ този на кучето. Те са изключително игриви и са изпъстрени с разнообразни по форма и подредба черни петна и ивици. Бангалската котка струва между $1,000 – $10,000.

2.Савана

Тези котки са малко по-големи като размер от Бенгалските и окраската на козината им наподобява тази на леопард. Цената им е около $15,000 – $35,000, тъй като породата е кръстоска между Африкански сервал и домашна котка.

1.Ашера

Котките Ашера са най-скъпите в света, като цената им е $27,950. Тази порода не предизвиква алергични реакции и е направена в лаборатория на компанията Lifestyle Pets, която специализира в такива дейности. От създаването си през 2004 г. компанията е много обсъждана и критикувана, най-вече защото не е научно доказано, че котките действително не предизкват алергични реакции. Според хора в бранша такава порода всъщност не съществува и фирмата просто продава котки Савана на по-висока цена.