Прокурорът Кръстин Кацаров от Казанлък, прочул се с разследване срещу журналист заради репортажи за наводненията в района, може да бъде отстранен от длъжност. Днес главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане във Висшия съдебен съвет за временното му отстраняване от длъжност заради водено досъдебно производство срещу него, съобщава „Правен свят”.Кацаров, който е заместник-шеф на Районна прокуратура - Казанлък, а в момента е и и.ф. ръководител, е бил привлечен в качеството му на обвиняем за това, че е склонявал прокурори от РП-Казанлък да нарушат свое служебно задължение във връзка с правораздаването, съобщиха от държавното обвинение.

И уточняват, че при условията на продължавано престъпление, с четири отделни деяния Кацаров е извършил недопустими опити за склоняване на двама свои колеги да нарушат задълженията си във връзка с правораздаването по наблюдавани от тях общо четири наказателни производства.

От прокуратурата изброяват и случаите, в които виждат престъпление:

От 20 февруари до април 2015 г. Кацаров е склонявал прокурор от РП - Казанлък, преди да се запознае с материалите по досъдебно производство и да изгради вътрешното си убеждение въз основа на закона и доказателствата, да приеме, че кметът на Община Павел баня е извършил документно престъпление, да го привлече като обвиняем за това престъпление, да го задържи до 72 часа и да поиска вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо кмета на общината;

През март 2015 г. Кацаров е убеждавал същия прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и да прекрати наказателно производство за държане на наркотични вещества, като приеме, че деянието не е престъпление поради своята малозначителност. Предвидените основания за това не са съществували;

През април 2015 г. Кацаров е убеждавал друг прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и въпреки липсата на достатъчно доказателства за виновността на определено лице да привлече към наказателна отговорност този човек по обвинение за грабеж, да го задържи до 72 часа и да внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

От март до май 2015 г. Кацаров е убеждавал прокурор да вземе решение против вътрешното си убеждение и без да са налице достатъчно доказателства за виновността на две лица за длъжностно присвояване, да ги привлече като обвиняеми за това престъпление по досъдебното производство. 

Кръстин Кацаров е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 3000 лева.

Името на прокурор Кръстин Кацаров нашумя преди около три месеца. Тогава журналистът от местната телевизия Пресс ТВ Георги Манев получи призовка да се яви пред разследващите органи, за да му бъде повдигнато обвинение за всяване на паника с отразяването на наводнението в града на 1 февруари. Той трябвало да бъде привлечен за "разпространение на неверни данни за злополука по радио и по друг начин – чрез Интернет и по телевизия".

Тогава самият Кацаров призна пред някои медии, че се самосезирал след обаждане на кметицата Галина Стоянова. Тя казала на прокурора, че работила добре с неговия предшественик и сега искала да види дали ще работят така добре и с него. Прокурорът се самосезирал, следа като кметицата му посочила кои медии всяват паника покрай наводненията.

След като се разшумя за случая от полицията уведомили Манев, че няма да бъде обвинен в извършване на престъпление.