"За мен това е добро решение и съм доволен от избора за управител на БНБ", това заяви в парламента министърът на финансите Владислав Горанов относно изборът на Димитър Радев за шеф на БНБ.

Според него било важно в БНБ да има професионалисти. Той призова, ако някой има информация за връзка между управителя на управление "Емисионно" с кризата КТБ да я оповести и да се предприемат действия.

Той каза, че бил изненадан от опитите за политическа търговия с подуправителите.

Относно изказване от по-рано през деня, че Иван Искров е получавал 45 хил. лв, Горанов заяви, че не знае дали това е вярно и не се е интересувал.

"Заплатите в търговските банки, където отговорността е по-ниска, са доста по-високи. Не мисля, че това е тема на обществен дебат, която е решаваща. За висока отговорност и важни решения трябва да се получава добро възнаграждения", допълни той.

Относно това дали личности на публични длъжности, трябва да обявяват заплащането си, Горанов обясни, че те не са политически. И ако било задължително да е ясно колко вземат депутатите, то какви са заплатите на професионалистите не било необходимо да е тема на обществен дебат.

"Не може да управляваш банкова система със 100 млрд. активи и да получаваш минималната заплата, при положение, че ежедневно одобряваш сметки за милиони."

По-рано в парламента Димитър Радев обяви, че като шеф на БНБ ще получава по-ниско заплащане в сравнение с предишната си длъжност в МВФ. Попитан за мотива на Радев да се откаже от по-голямата заплата, Горанов заяви, че Радев сам трябва да отговори на този въпрос.

"Ние положихме доста усилия да го убедим да се захване с тази нелека задача. Вероятно не всичко е пари", допълни министърът.