В навечерието на историческото максимално приближаване на "Нови хоризонти" до планетата джудже Плутон, американски учени обявиха, че космическият апарат на НАСА е определил размера на далечния леден свят, съобщи Асошиейтед прес.

Измерванията показват, че радиусът на планетата джудже е 736 мили или приблизително 1185 километра, плюс минус 6 мили.

А това е с 20-30 мили повече, отколкото се предполагаше досега.

Водещият специалист Алън Стърн казва, че това означава, че Плутон има по-ниска плътност, отколкото мислеха учените.

Днес, на 14 юли, космическият апарат на НАСА "Нови хоризонти" ще се приближи на минимално разстояние от Плутон - на 12 500 километра.

Това ще се случи в 07:49 ч. по времето на Източното крайбрежие на САЩ или в 14:49 ч. българско време.

Скоростта на "Нови хоризонти" по време на тази операция ще бъде 14 км/сек. Апаратът с тегло 453 кг има двигател за корекция на движението, но няма запаси от гориво, за да забави скоростта и да навлезе в орбитата на Плутон. Затова, прелитайки край планетата джудже, той ще продължи пътя си към границата на Слънчевата система.

Времето за снимки и наблюдение на Плутон и неговата луна Харон от минимално разстояние ще бъде крайно ограничено - най-важните операции ще отнемат около 30 минути.

Всички те са предварително програмирани и трябва да бъдат изпълнени в установеното време, когато "Нови хоризонти" преминава през определени точки на космическото пространство.

Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 година.

След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда километра, на 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон, припомня Франс прес. Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона км. от планетата джудже.

Максималното сближаване на "Нови хоризонти" и Плутон бе наречено от ръководителя на мисията Алън Стърн "срещата на ХХI век". Той я сравни с програмата "Вояджър".

Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Той е втората по големина планета джудже, която обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването му през 1930 г. досега не е изминал дори една четвърт от пътя по орбитата си.