Докладът показва ситуацията като факти и данни, такива, каквито ги получихме в комисията. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването "Тази сутрин" по bTV. "С този доклад оборихме твърдението на Иван Искров, че миналата година банката е можело да бъде спасена", допълни председателят на Парламентарната комисия, разследваща срива в КТБ.

Десислава Атанасова, председател на Комисията за КТБ в НС, призова медиите да са по-активни и да правят те проверки по темата КТБ.

По повод писмото на Цв. Василев тя коментира, че многократно била отправила покана към него и не следвало Комисията да се превръща в риалити формат, за да имало скайп или интернет изслушване. Цялата налична документация от фирма Бромак била предоставена. Атанасова очаквала, че когато Комисията заседавала, щяло да има някаква информация от г-н Василев.

Атанасова каза още, че не е срещнала името си в отговора на г-н Василев, нито в списъците, нито го била виждала, нито го познавала. В мое лице изпълнител на политически поръчки няма, както и в лицето на колегите от ГЕРБ. Питайте останалите, аз отговарям за себе си и за партията си.


Комисията беше формирана, благодарение на волята на парламента - единодушно, в нея участват всички парламентарни групи, заяви Атанасова. Тя заяви, че била първа сред равни и всеки от колегите й можел да разкаже онова, което са прочели, чули и видели. Самият доклад е около 150 стр. в теоретичната си част и още 300 стр. за всички кредитополучатели, каза тя.

Атанасова поясни, че били описани експозициите и обезценката на кредитите. В нашия доклад кредитополучателите са класифицирани в различни групи. Това са фирми, проверявани от одиторските компании, те бяха и в доклада на БНБ, но БНБ отказваше да я даде, защото беше банкова тайна.

Банковият надзор на БНБ е отговорен за това една кредитна институция да упражнява ефективен контрол, прехвърли топката Атанасова. През това време изглеждало, че банката функционира и всичко било наред. Отговорност носела и одиторската фирма. БНБ одобрява одиторската компания. KPMG е тази компания, посочи Атанасова. Отговорността я определя не Комисията, а прокуратурата и съдът, осведоми тя.