„Горкият, сигурно няма пари да си купи нещо за ядене и затова си носи храна от вкъщи“. Така често реагират колегите кандидат-юристи на 24-годишния Генади Ляев, когато видят кутиите с пържоли и ориз, които са неразделна част от ежедневието на мускулестия студент. Такива реакции често спохождат и непросветените в начина на живот и преценения до последното зрънце ориз хранителен режим, който спазват културистите. Републиканският шампион Генади обаче изобщо не се трогва от техните коментари и без свян си хапва порцията, докато връстниците му лакомо посягат към поредния дюнер или хамбургер в района на Русенски университет. Свикнал е момичетата да се заглеждат по впечатляващите му релефни форми, а мъжете, които нямат волята и силата да постигнат такова стегнато и мускулесто тяло, да обръщат поглед къде с доза подценяване, къде с повечко завист. Свикнал е също с това, че
хората го мислят за охрана в кантората
на частния съдия-изпълнител Иван Хаджииванов, където Генади всъщност работи като деловодител вече четвърта година. Докато не се грижи за мускулите си, младият мъж обработва документацията, изпраща писма на длъжници и налага запори. Тази година влюбеният в дъмбелите и тежестите младеж завърши семестриално право и скоро му предстоят държавни изпити и дипломиране като юрист. Въпреки тежката специалност, която е на път да завърши, културистът отсега е скептичен към реализацията си в избраното поприще.
„В началото, когато записах, ми се виждаше перспективно. Вече обаче съм наясно колко много хора завършват право и че на всяка крачка има адвокатска кантора“, споделя Генади.
И тъй като не го усеща присърце, засега плановете му за бъдещето не включват развитие в полето на адвокатурата и съдебните разпри. Далечна му била и борбата, с която е започнал спортната си кариера. От училище „Отец Паисий“ Генади се мести в Спортното и тренира здраво от 5 до 10 клас.
Везните да се захване с борба наклонил баща му
който е бил републикански шампион на тепиха и най-вероятно се е надявал синът му да тръгне по неговите стъпки. Петте години усилена подготовка обаче не запалили искрата на Генади към този спорт. Но момчето не бърза с лека ръка да отписва тежките тренировки в залата като похабено време.
„Преди да вляза в Спортното, бях пълно дете и забавлението ми беше да играя на компютърни игри. Тренировките в училище обаче ми дадоха голям тласък и ме научиха да спазвам режим и да бъда дисциплиниран“, споделя релефният младеж. Веднага след като сменя чиновете в Спорното и се мести в Техникума по дървообработване, където завършва вътрешна архитектура, Генади започва все по-често да вдига тежести по фитнес залите. Резултатите дошли бързо и мотивацията за по-сериозни тренировки се засилвала с времето. Така преди 2 години решава, че е дошло времето да мери мускули на професионалната сцена. Заедно с треньора Иван Тодоров се захващат с подготовката за надпреварата при младежите, където Генади миналата година прави своя дебют. Класира се трети. Шампионската титла обаче не закъснява и в края на септември 2013 година под ръководството на Даниел Славов младият русенец се окичва с първото място на републиканското първенство.
Изтощението при позирането на сцената
се равнява на 10 тежки тренировки
разказва своите впечатления Генади. Още повече, че докато си на сцената и показваш изваяни мускули, трябва да впечатлиш журито с усмивка и излъчване. Докато всъщност си гладен, жаден и изморен. Стягането на мускулите на подиума, за да изпъкне релефът и да се види резултатът от дългогодишните тренировки, често води до мъчителни болки и схващания, които културистите са принудени да преглъщат. Поне докато са на сцената и ги оценяват. Не е тайна, че подготовката им седмици преди състезанията е свързана с крайни ограничения. Мускулестите мъже наблягат на протеините - основно месо и яйца, като с приближаващата дата на надпреварата намаляват значително количеството на храната. Същото е и с водата. „Няколко седмици преди състезание пия по 15-16 литра вода на ден. Колкото повече вода приема тялото, толкова повече свиква да я изхвърля. Целта е да се излъже организмът и в дните преди състезанието, когато водата се намали драстично, тялото пак да отделя много вода, за да се обезводни максимално“, разказва триковете Генади. Така освен почти пълната липса на мазнини и въглехидрати, телата на културистите остават и без вода, като кожата залепва за мускулите им и релефът става в пъти по-видим и изразителен. Нездравословните игри с тялото често водят до критични реакции от родителите на 24-годишния русенец. „Те не харесват този спорт и се притесняват за здравето ми заради солидните тежести, които вдигам, и резките промени в теглото“, разказва Генади. А качването и свалянето на килограми далеч не е за подценяване, особено като се има предвид, че културистът
наддава 10 килограма само за седмица
Затова мускулестият мъж е свикнал да ползва различен гардероб в различните етапи на физическата си подготовка. Има дрехи както за основния си период, така и за седмиците преди състезание. Когато се явява на републиканското, което печели, момчето е 78 килограма, а сега е близо 100. Затова и близките му се опитвали да го откъснат от тежкия и неблагодарен спорт, в който влагаш много, а в замяна възвръщаемост липсва, но осъзнали, че е безсмислено да се борят с вятърни мелници. Защото след разочарованията от борбата и правото, Генади се чувства напълно в свои води по време на тренировките във фитнеса и признава, че са му легнали на сърцето. Затова темата за упражненията, сериите и тежестите сякаш развързват езика му и иначе не особено словоохотливият младеж започва да говори с ентусиазъм и хъс. И сякаш това може да продължи часове наред. Признава обаче, че не само родителите му, но и той самият се притеснява за здравето си, затова редовно си прави пълни изследвания и следи дали показателите му са в нормата.
Задължителните неща са:
водене на тренировъчен дневник и отпуск преди състезание
Жестоките ограничения по време на подготовката за първенствата по културизъм се оказват трудни не само за физиката на спортистите, но често са изпитание за психиката. Редуцираното и еднообразно хранене води до лесна избухливост и непремерени реакции. Затова Генади е стигнал до извода, че месец преди състезание най-подходящо е да си вземе отпуска - така помага хем на себе си, като намалява възможностите за нервни изблици, хем прави услуга на своите колеги да не търпят менящите  му се настроения. От около две години Генади води стриктно и личен тренировъчен дневник, в който всеки ден описва какви упражнения е правил, по колко серии и с какви килограми. Благодарение на редовните записки културистът се стреми сам да надмине себе си. „Така успявам да сравня постиженията си с течение на времето и да следя как се развивам“, разказва младежът. Оказва се, че за тези две години той е качил почти двойно тежестите, с които тренира.