Със завоювани 5 медала се завръща oлимпийският национален отбор по физика. След успешното представяне по време на 46-тата Международна олимпиада по физика, която се проведе между 5 и 12 юли на екзотичната дестинация – Мумбай, Индия, българските надежди спечелиха за страната ни 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от СРООПН.

Медалистите в състезанието са:

Константин Карчев, Американски колеж, 12 клас - сребърен

Ангел Шерлетов, ПМГ Казанлък, 12 клас - сребърен

Радостин Димитров,  ПМГ Казанлък, 12 клас - бронзов

Бойко Воденичарски, I АЕГ София, 12 клас - бронзов

Христоско Чаушев, СМГ, 12 клас - бронзов

С изключение на Христоско Чаушев, всички състезатели имат опит в международни олимпиади, провеждани в предишните години. Ръководител на отбора е Виктор Иванов – доцент във Физическия факултет на СУ. Ръководител на олимпийския отбор по физика от 2000г. Бивш международен олимпиец по физика. Втори ръководител е Мирослав Абрашев - доцент във Физическия факултет на СУ.

Международна олимпиада по физика

В състезанието участват 86 държави с общ брой състезатели - 390. Международната олимпиада по физика се учредява през 1967 г. България участва във всички 45 издания на олимпиадата от тогава насам. До 2014 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 14 златни, 34 сребърни и 57 бронзови медала. Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 г.

Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация „Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.