Ръководителят на Ислямска държава в Афганистан и Пакистан загина при стрелба на американски дрон в източен Афганистан, предаде АФП, като се позовава на афганистанските власти и на двама бойци от ИД видели атаката.

Смъртта на Хафез Саид е тежък удар по екстремистката организация, която макар и в ембрионален стадий в района, се опитва да се внедри трайно в граничните зони между Афганистан и Пакистан.

ИД действа както срещу правителствените сили, така и срещу талибанските бунтовници, които са пуснали дълбоки корени, преди всичко в Нангархар, провинцията, където е стрелял дронът.

Според афганистанските разузнавателни служби Хафез Саид е бил убит в петък, докато участвал в съвещание с други кадри на ИД. Двама командири, свързани с ИД, потвърдили пред АФП смъртта му.

При удара са загинали общо 30 водачи на ИД. Хафез Саид е бил погребан на тайно място веднага след стрелбата.

Полковник Брайън Трибъс, говорител на американските части в Афганистан, е потвърдил, че американски дрон е стрелял в същата провинция Нангархар.

През януари Хафез Саид бе назначен от ръководството на екстремистката организация начело на ИД за "провинция Хорасан" – район, който обхваща Афганистан, Пакистан и някои зони от съседни страни.