"Добрият“ HDL холестерол помага в защитата срещу сърдечни заболявания. Когато нивата му в кръвта са ниски – по-малко от 40 mg/dl, се повишава рискът от развитие на коронарна болест на сърцето.
 
За се поддържа здравето на сърцето, е важно да се знае по какъв начин да се повишат нивата на „добрия“ холестерол. 
 
Полезни в това отношение могат да бъдат аеробните упражнения. Според данни на проучване в областта продължителността на упражненията, не интензивността им, е по-важна за повишаването на HDL холестерола. 
 
Поддържането на здравословно тегло е следващата важна стъпка. Индексът телесна маса не бива да надвишава 25. Това е особено важно, ако част от мазнините са концентрирани в областта на корема. 
 
Освен че е вредно за здравето белите дробове, пушенето на цигари намалява и нивата на „добрия“ холестерол, докато в същото време повишава тези на „лошия“ LDL холестерол. Отказването от вредния навик може да повиши нивата на HDL холестерола с цели 10%.
 
Алкохолът трябва да се консумира в умерени количества. Когато се консумира прекомерно, може да допринесе за развитието на сърдечни заболявания. 
 
Трябва да се обръща внимание и на хранителния режим, като се внимава с консумацията на наситени и трансмазнини и се набляга на приема на омега-3 мастни киселини.