По вътрешните правила в МВР положеният извънреден труд се регистрира и се начислява към месечното възнаграждение на служителите в месеца, в който последва самото командироване. Информацията, която имам от МВР е, че към момента няма забавяне на такива плащания.

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на редовния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Бъчварова бе запитана от депутата от БСП Красимир Янков дали има ангажиране на допълнителни полицейски сили, вследствие на създалите се конфликтни ситуации в страната, прераснали в напрежение между отделни групи граждани от началото на годината и как това се отразява на мотивацията на служителите в МВР. Той запита още дали са изплатени всички средства, дължими към момента, съгласно Нормативната уредба за извънреден труд на полицейските служители. Янков обясни, че въпросът му е, заради получени сигнали за забавяне на нужните заплащания на представителите на реда.

"Да, от началото на годината има допълнително ангажиране на полицейски сили, като резултат от усилията ни да се справим с актуални събития в страната, свързани с конфликтни ситуации. По отношение на събитията в Гърмен са командировани 114 души, а в Орландовци 370 служители", обясни Бъчварова. Тя поясни, че това се налагало, защото събитията го изискват и поради някои особености на наредбата за извънреден труд. Според въпросната наредба 280 часа е максимумът на този труд. Има отделни структури, в които той е достигнат или превишен и други, в които не е, добави вътрешният министър.

Румяна Бъчварова коментира, че възможността за допълнително заплащане е фактор, който действа положително в посока на мотивацията. Към момента не мога да кажа, че има изгледи за демотивация, опита се да увери силовият министър.

"С моя заповед от 7 юли е създадена работна група, в която влизат 17 души, основно-представители на синдикатите с целта да подобрим наредбата за извънреден труд, за да може да направим възможностите си по-гъвкави и ефективни, когато трябва да изпълним задълженията си", каза тя.

Красимир Янков добави, че днес ще има среща, за да се продължат преговорите със синдикатите по отношение на исканията им.