Димитър Тръпчев, Василен Иванов, Борислав Кютински и Ник Николаев са четиримата полицаи биячи от столичното Първо РПУ, съобщи „Преса“, като се позова на източници, близки до разследването. Насилниците бяха временно отстранени от работа в сряда заради клипа с битите младежи. Други двама техни колеги, които също са присъствали на мястото по време на срамния арест, остават на работа, тъй като не са участвали в побоя.Четворката насилници са отстранени, докато трае дисциплинарното производство срещу тях. През този период те няма да получават заплати. Вчера от МВР продължиха да мълчат за имената им с мотива, че огласяването на самоличността им ще попречи на разследването.

Уличените в полицейски произвол са разпитани само в хода на вътрешната проверка, разпоредена от ръководството на СДВР, но не и от прокурор. Това се очаква да стане в следващите дни. По същия начин все още не са дали показания и двамата пострадали - Александър Грошанов-Гроши и приятелката му Веселина Китова. Момчето и момичето имаха разговор в сряда с главния секретар на МВР Георги Костов и с шефа на СДВР Младен Маринов. Пред тях те са потвърдили, че са станали жертви на прекомерна употреба на физическа сила. Едва след това срещу Тръпчев, Иванов, Кютински и Николаев е била образувана дисциплинарката.

Оказа се, че Василен Иванов и Димитър Тръпчев са участвали заедно с други петима колеги от Първо РПУ в ареста на кандидат-депутатката от Реформаторския блок Марта Георгиева. Случаят е от 7 септември 2014 г., а повод за задържането й станало това, че трима нейни съмишленици изрисували със спрей Паметника на Съветската армия и написали „Окупатори“. Първо били сложени белезниците само на „художниците“, но Георгиева сама се приближилa към униформените и заявила, че тя е инициатор на проявата. Така била отведена с белезници в ареста, въпреки че показала документ, че има имунитет. Същата вечер била пусната. По-късно „художниците“ били обвинени в хулиганство, но прокурор прекратил делото.

Георгиева и останалите подали куп жалби „заради грубото и унизително поведение на служителите от Първо РПУ“, обясни тя. Вчера жената си спомни, че лично Тръпчев е написал заповедта й за арест, която после паднала в съда като незаконна заради имунитета й.