Бившата шефка на парламентарната група на ГЕРБ в първия управленски мандат на партията Искра Фидосова е наложила Иван Искров за втори мандат начело на БНБ.

Тя използвала отсъствие от страната на премиера Бойко Борисов и тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Преди два дни той разказа, че Искров бил наложен от сравнително значима фигура в парламента, въпреки че ГЕРБ и правителството готвели за поста Калин Христов.

В деня, в който трябвало да се гласува нов управител на БНБ, Искра Фидосова обявила пред депутатите от ГЕРБ, че това ще е Иван Искров. Според нея това било договорено и с Бойко Борисов, и с Пламен Орешарски от БСП и Йордан Цонев от ДПС. Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия и тогава, и в момента, започнала да звъни на Дянков и Борисов, но телефоните им били изключени, защото летели в самолет, разказа източник от ГЕРБ, който е бил пряк участник в събитията тогава.

Първо намерила Дянков, който обяснил, че кандидатът остава Христов, а не Искров. Въпреки това, докато Стоянова се свързала с Борисов, Искров вече бил гласуван от парламента по нареждане на Фидосова.

Тя бе отстранена от ГЕРБ в края на мандата след скандала с тефтерчето на Филип Златанов, в което фигурираха инициалите И. Ф.

След като бил поставен пред свършен факт, Борисов решил да не настоява за отмяна на избора, защото това вече щяло да представлява намеса на кабинета в БНБ.

Менда Стоянова и Йордан Цонев заявиха в сряда, че не могат да коментират анонимна информация.