Или как пенсионерите станаха най-търсените хора у нас.

Ежедневен тормоз. Така определят всекидневния звън на телефона възрастни хора от Бургас. И разказват, че почти при всяко позвъняване гласът от отсрещната страна е ту на позабравен роднина, ту на загрижен лекар, ту на друг "закъсал" за пари човек.

Пенсионерите казват, че схемите, с които се опитват да им приберат пари, са разнообразни и добре замислени. И въпреки, че са хора, които ежедневно четат вестника и гледат новините, споделят, че измамната въдица е с доста лукава кукичка. Мошениците били ловки и изкусни, с мили, плачевни гласове и професионално замислени фрази, които завъртали жертвата си в сложна мрежа от проблеми, дългове и молби.

Но свикнали да са търсени често, пенсионерите в града вече се шегували помежду си и си разказвали кой какво им е искал днес и каква история им е разказал. И вече се ядосват само на това, че ги болят краката всеки път да тичат до телефона за поредното обаждане, с надеждата този път да бъдат истинските внучка, син, дъщеря...

Пенсионерката Баба Радка признава, че веднъж почти се хванала и била на път да се раздели с 1000 лева.

"Беше още в началото, когато не се говореше толкова много и често за измамниците. Телефонът звънна. Вдигнах и чух мъжки глас: "Лельо, ти ли си, позна ли ме кой съм?". Тук ми беше грешката, че сглупих да кажа: "Тошко, ти ли си?". И въпросният "уж Тошко" започна приятен разговор с мен - пита ме как сме всички в къщи, как са внуците, какво е времето. След като хубаво ми замаза очите, взе да суче около парите. Трябвали му за климатици, които стрували 1000 лева за три броя. Обясни ми, че му излизали изгодно, ама трябвало да се платят в брой, а той ги нямал налични сега. Искаше да му ги услужа за ден, да ги дам на някаква жена, която щяла да мине през вкъщи. Естествено каза, че ще ми ги върне", разказва възрастната жена.

Решава да услужи на племенника си. Каква е изненадата й обаче, когато на вратата й се появява позната жена, която живее малко по надолу по улицата. Казва й, че идва за парите. Жените се заговарят и установяват, че и на двете са звъннали с различна уговорка. На другата жена обяснили, че трябва да мине да вземе някакви пари, които да предаде на непознат човек. Било услуга, уж за мним роднина.

"И двете разбрахме, че това е измама и разбира се не дадохме парите", разказва баба Радка.

Това е само една от многото схеми, с които се опитват да излъжат пенсионерите. При друга им звъняли уж от болницата, от където им искали трите имена и ЕГН-то, за да им дадат резултати от изследвания.

Баба Радка се усетила, тъй като не била посещавала болницата скоро и бързо затворила телефона. След малко обаче и звъннал друг лекар да я убеждава, че без лични данни няма как да си получи резултатите.

Измамниците разчитат, че на възрастните хора най-редовно се налага да пускат различни изследвания и по този начин лесно откопчват от тях нужната информация. С личните данни на жертвата, мошениците бързо получават достъп до сметки, семейни връзки, адрес и всичко необходимо за качествена и добре замислена лъжа. С вътрешна информация схемаджиите подлъгват много по-убедително наивните възрастни хора.

Лекар звънял и на дядо Гошо. Обрисувал страшна картина на катастрофа.

"Каза ми, че дъщеря ми е в болницата и е много зле, била на крачка от смъртта. За миг щях да получа удар, толкова се уплаших. Но тъй като съм слушал много, бързо се усетих и му казах, че пари така не давам, а ще дойда до болницата да си видя детето и тогава ще се разплащаме. А той, парите та парите, нямало време, щяла да умре. А аз в това време гледам дъщеря ми си влиза в двора", разказва ни пенсионерът.

Уморени от постоянните телефонни набези, баба Радка и дядо Гошо се замислят дали да не дръпнат кабела на прегрелия си домашен телефон и често се смеят, че са най-търсените пенсионери.

Ала старата слушалка им е свидна, все пак напук на мнимите родственици, всеки ден получават обаждания от обичаните и най-вече истинските си близки хора.